RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Коли ЗНО провести не вдається: в Україні вигадали заміну тестуванню

Міністерство освіти та науки пропонує удосконалити Національне мультипредметне тестування (НМТ) у наступному році як альтернативу зовнішньому незалежному оцінюванню (ЗНО) під час війни.

Про це розповів очільник відомства Сергій Шкарлет у Telegram.

Читайте також: Коли студенти матимуть змогу виїжджати з України на навчання: прикордонники дали пояснення

За його словами, така ініціатива під час вступної кампанії до закладів вищої освіти дозволить зробити її більш прозорою.

Шкарлет наголосив, що в умовах воєнного стану складно організувати та провести ЗНО, зокрема охопити тестуванням потенційних вступників, які перебувають за кордоном.

Удосконалене НМТ має стати альтернативою проведення тестування у 2023 році. До нього увійдуть обов'язкові та додаткові блоки.

Обов'язковий складатиметься із чотирьох предметів:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • іноземна мова (на вибір - англійська, французька, німецька та іспанська).

Учасники 90 хвилин будуть виконувати завдання з української мови та математики, а після перерви - 90 хвилин робитимуть завдання з історії України та іноземної мови.

В якийсь окремий день можна буде скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології. Його результатом дозволять замінити оцінку з історії чи іноземної мови.

На тестування з додаткових предметів відведуть 75 хвилин.

Стартує реєстрація на НМТ у квітні, тестування почнеться у червні - липні наступного року під час основної та додаткової сесій.

Для вступу будуть використовувати результати:

  • НМТ 2023 року;
  • НМТ 2022 року;
  • ЗНО 2020-2021 років.

Формат проведення вступних іспитів змінять після ухвалення такої ініціативи у Верховній Раді.

"МОН надасть більше інформації після внесення законопроєкту на розгляд до парламенту та оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення", - наголосив міністр.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в низці міст та областей України графіки зимових канікул 2022-2023 років будуть дещо підкориговані.