RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Зимова мобілізація: чи збільшуватимуть кількість призовників, хто зараз потрібен у ЗСУ

В Україні продовжили термін дії воєнного стану та загальної мобілізації населення у зв'язку з продовженням повномасштабної війни.

Начальник управління штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач розповів Liga.net, що зараз відбувається з призовом.

Насамперед варто розуміти, що ймовірність посилення темпів мобілізації залежить від ситуації на фронті.

Читайте також: Мобілізація в Україні: кого торкнеться ротація

"Зрозуміло, що оскільки Росія оголосила мобілізацію, кількість їхньої живої сили на фронті збільшуватиметься. Відповідно, наші графіки призову також змінюватимуться, але наскільки – наперед не можна сказати. Всі наші плани та завдання вже складаються з урахуванням мобілізації в Росії", - пояснив Горбач.

У найближчий час не буде потреби мобілізувати всіх військовозобов'язаних громадян України. Зараз навпаки є тенденція до збільшення категорій тих, хто не підлягає мобілізації.

"Теоретично може бути що завгодно. Але зараз, навпаки, ухвалюються закони про можливість звільнення окремих категорій людей, які мобілізувалися після 24 лютого. Наприклад, на звільнення тепер мають право батьки трьох або більше дітей. Тобто є тенденція не до збільшення категорій, які підлягають мобілізації, а навпаки, до зменшення", - сказав начальник управління штабу.

Також, за його словами, зараз мобілізаційна кампанія націлена на найбільш підготовлених громадян, які вже мають досвід військової служби. До того ж усі військові частини України наразі повністю укомплектовані.

Якщо ж під призов підпадає людина, що не проходила військову службу, то її направляють до навчальних центрів для первинної підготовки, де вони перебувають мінімум місяць.

"Місяць готують на прості спеціальності – наприклад, стрільців. Якщо потрібно навчити людину на навідника або командира бойової машини, то до місяця додаються ще два тижні чи більше. А щоб отримати висококваліфіковану спеціальність – як-то оператор дронів – потрібно навчатися кілька місяців", - зазначив Горбач.

Щодо того, скільки зараз в Україні є резервістів, то Роман Горбач не наводить точні дані, але говорить, що пропорція майже еквівалентна до російської. Тобто із 34 мільйонів осіб населення України резервістів близько 6 мільйонів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські льотчики вже готуються працювати з дуже цікавою західною технікою.