RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Трудова мобілізація українців: кого і куди можуть призвати

Під час цільової мобілізації в Україні можуть залучати українців до робіт по відновленню пошкодженої внаслідок ракетних обстрілів інфраструктури. Поки що не визначені види робот, які будуть виконувати мобілізовані, а також відповідальність за ухилення від неї та хто займатиметься цією мобілізацією.

Про це детально розповів глава профільного комітету Верховної Ради України, співавтор відповідного закону Олег Бондаренко у коментарі ТСН.ua.

Читайте також: Не обов'язково відправлять воювати: що потрібно знати про цільову мобілізацію

"Цей закон набрав чинності в березні. Він наголошує на тому, що цільова мобілізація має бути відповідно до Кодексу цивільного захисту України з метою ліквідації наслідків ведення військових дій та надзвичайних ситуацій після закінчення військового стану. Мета – відбудова нашої країни”, – пояснив він.

За словами Бондаренка, вже були випадки залучення населення для ліквідації наслідків, зокрема, повені в Україні.

Зараз так мобілізацію можуть ввести за крайної необхідності, у тому числі й під час воєнного стану, відповідно до указу президента України, де пропишуть обсяги, терміни проведення, цілі тощо.

Як зазначив глава профільного комітету Верховної Ради, скоріш за все, мобілізувати будуть через військові адміністрації.

Також залишається відкритим питання ухилення від цільової мобілізації, тому щовідповідальності за це поки що не передбачено.

В парламенті не виключають, що залучати до відповідних робіт на платній основі можуть у тому числі внутрішньо переміщених осіб.

"Обсяг людей, які будуть залучатися до такої мобілізації – він буде визначатися відповідно до цілей. Відповідно до цілей, до обсягу робіт буде визначатися і перелік осіб. Можуть бути всі дієздатні особи, які зможуть виконувати ті чи інші роботи", – уточнив Бондаренко.

Поки що також немає чіткого переліку робіт, які будуть виконувати громадяни під час цільової мобілізації.

"Всі роботи, які спрямовані на відбудову країни, на створення економічного продукту. Всі вони можуть вважатися як суспільно-значущі роботи. Це відповідає Конституції України", – зазначив він.

Це може бути розбирання завалів, що потребує особливого допуску. Наразі цим займається ДСНС, а також спеціально підготовлені волонтери. Також можуть залучати до роботи з відбудови.

"Роботи по створенню нових будівель, нових доріг, інфраструктури, можливо, польові роботи. Роботи, які здебільшого не потребують кваліфікації. Якщо потребуватимуть кваліфікації, то будуть визначатися згідно необхідних професій", – сказав парламентарій.

Нагадаємо, під час цільової мобілізації громадян будуть офіційно мобілізувати для ліквідації наслідків руйнувань на звільнених територіяхпісля проведення розмінування. На час цих робіт за ними зберігається робоче місце та заробітна плата.