RU  UA

Захід може передати потрібне озброєння Україні зовсім скоро: політолог назвав терміни

Країни Заходу побоюються передавати Україні зброю, з якою вона могла б швидко перемогти російських окупантів, проте поступово думка західної громадськості змінюється і "прорив" із постачанням озброєння може статися вже цього року.

Таку думку висловив політолог та публіцист Андрій Піонтковський у ефірі Апостроф TV.

Він також пояснив, чому Україну не приймали раніше до НАТО, а на саміті у Бухаресті вже говорили, що після перемоги над Росією із ухваленням України до Альянсу жодних проблем не буде.

"До цього НАТО боялося, що якщо прийняти Україну, то у разі російської агресії треба буде воювати, доведеться помирати американським солдатам, німецьким та іншим. Вони цього боялися, а тепер побачили, що ні, помирати не доведеться, українці самі все зроблять. Але якщо українці самі все зроблять, то дайте їм потрібну зброю", - зазначив політолог.

За його словами, це – такий бар'єр у відносинах України із західними союзниками.

"Останнім часом уже чути нотки роздратування якщо не в промовах Зеленського, то у співробітників ОП, мовляв "ми за вас робимо всю брудну роботу, так припиняйте ці ігри з керованою капітуляцією Росії і дайте нам зброю". У Заходу на одній чаші терезів стоїть те, що росіян необхідно поступово добити, щоб не було обвальної капітуляції, щоб не було смути", - пояснив Піонтковський.

Ідеальний варіант для Москви, за його словами, - щоб президента РФ Володимира Путіна прибрало його оточення, після чого воно вивело б війська з України і залишилося при владі.

Читайте також: ЗРК Patriot в Україні: у Європі ухвалили остаточне рішення

"Це як Гітлера приберемо, а всі ці Геббельси, Бормани, Гіммлери, нехай вони залишаться і трошки покерують, тому що там біс знає, що може початися. Тому Захід поки і не дає тієї зброї, яка покінчила б з усією цією зграєю протягом тижня", - констатував політолог.

Однак, на його думку, ситуація незабаром зміниться.

"Але я думаю, що на Заході зараз вирішується, що важливіше - керована капітуляція Росії або життя людей. Я чекаю на якусь розв'язку з постачанням озброєння вже цього року, навіть у середині грудня", - резюмував Піонтковський.

Читайте також матеріал "Апострофа": Прощавай, зброя: де межа німецької допомоги Україні.