RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як домогтися перерахунку плати за комуналку: поради юристів

Згідно українського законодавства, споживач має повне право на звільнення від оплати комунальних послуг, якщо їх не надають, а також право на проведення перерахунку розміру тарифів за такі послуги.

Про це повідомила позаштатна юристка Вікторія Гусакова на сайті "На пенсії".

Читайте також: Соцдопомога та пільги по-новому: які зміни запровадили для українців

Таке право передбачено Правилом надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, а також Типовим договором про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які затверджені постановою Кабміну №630 від 21.07.2005 р.

Таким чином, якщо комунальні послуги не надаються або вони не в повному обсязі, за заявою споживача нарахування можуть перерахувати.

"Якщо ви вважаєте, що ваше право, як споживача порушується, ви можете звернутися до суду за місцем вашого проживання", - зазначила Гусакова.

Вона уточнила, що згідно із Законом України "Про захист прав споживачів", захищаючи свої права, громадянин може не сплачувати судовий збір.

Також трапляються випадки, коли голова правління ЖБК не приймає заяви від споживача. Це є порушенням статті 7 Закону України "Про звернення громадян". Відповідно до нього, звернення, які оформлені належним чином та їх подали в установленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду. Звернення можуть бути усні та письмові. Глава правління ЖБК зобов'язаний розглянути звернення, вивчити питання та врегулювати проблему.

"Ви можете звернутися до відділу житлово-комунального господарства міської ради з вашим питанням, щоб безпосередньо до вас прийшли спеціалісти, провели обстеження централізованої системи опалення, склали акт і допомогли визначитися з нарахуваннями за опалення квартири", - навела приклад юристка.

Раніше ми писали, що в Україні змінили механізм виплати компенсації за комуналку.