RU  UA

Ми на особливому рахунку у США: військовий експерт оцінив новий військовий пакет допомоги Україні

Очікування України від візиту президента Володимира Зеленського до США справдилися, оскільки Вашингтон дає Києву те, що нашим Збройним Силам на сьогоднішній день вкрай необхідно - тобто боєприпаси, броньовану техніку та переносні мобільні радіоелектронні засоби боротьби з безпілотниками.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військовий експерт Олег Жданов.

Також Пентагон надав першу батарею Patriot, про яку українці говорили з першого місяця початку війни. "В березні ми благали закрити небо, або надати системи щось на кшталт "Залізного куполу" або Patriot. Нарешті вони дали", - зауважив Олег Жданов.

Він висловив сподівання, що ця перша батарея є початком, а далі ЗСУ поступово отримуватиме ще не одну.

Читайте також: Це тільки початок: у ЗСУ розповіли, як застосовуватимуть системи Patriot

"Я нагадаю, що на останньому засіданні у форматі "Рамштайн" було прийнято рішення допомогти Україні створити багатоешелоновану систему протиповітряної оборони. Так ось Patriot – це найвища ланка. А тактичні засоби – зенітні кулемети, які передали Сполучені Штати у попередньому пакеті, 150 штук з електронно-оптичними і тепловізійними прицілами для боротьби з "Шахедами", це буде найнижча тактична ланка. Так що будемо очікувати наступних", - розповів експерт.

Україна відтепер входить у перелік країн світу, у яких на озброєні знаходиться система Patriot, й це говорить про те, що ми на особливому рахунку у Сполучених Штатів. "Тим більше, що всі решта країни купували ці системи за власний кошт, а один дивізіон, який, в залежності від комплектації, складається з шести або дев’яти батарей, може коштувати від 4 до 9 мільярдів доларів", - зазначив він.

На сьогоднішній день система Patriot є найсучаснішою у не тільки у збройних силах Сполучених Штатів, а, мабуть, у світі, яка змінить ситуація, адже у нас буде більш висока вірогідність збити балістичні ракети, які може отримати Російська Федерація від Ірану.

Він підкреслив, що одна батарея – це вісім пускових установок по чотири ракети в кожній – тобто 32 ракети. 32 цілі майже з вірогідністю більше 90% можуть бути вражені, підкреслив Олег Жданов, додавши, що одна така батарея може "прикрити" велике місто.

"Я думаю, що це буде система, як мінімум другого покоління, яка буде озброєна ракетами, а не зенітними системами. А ось ракети можуть бути і найсучасніші, для боротьби з балістичними ракетами в тому числі", - припустив він.

Військовий експерт вважає, що максимум через місяць Patriot з’являться в Україні, навіть враховуючи необхідність навчання розрахунку. "Подивіться, як ми опановуємо найсучасніші зразки озброєння, які нам передаються країнами-партнерами. Можна як приклад привести Panzerhaubitze 2000, і німці теж казали, що від 6 до 11 місяців треба навчати, а ми за три тижні опанували, і через місяць ці гаубиці вже були на фронті. Я думаю, тут буде теж саме. Тим більше, що у нас є можливість якісного відбору особового складу для навчання на цих системах", - зауважив Олег Жданов.

Нагадаємо, що система протиповітряної оборони Patriot, яку мають передати Україні Сполучені Штати, буде здатна захистити Київ від балістичної загрози.