RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Виїзд з України у 2023 році: кому з військовозобов'язаних можна і які треба документи

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україні було оголошено військовий стан, а військовозобов'язаним чоловікам заборонили виїжджати за кордон – однак, існують винятки, які діятимуть і у 2023 році.

Про це розповіла адвокат та юрист Ario Law Firm Надія Грищенко, інформують "Факти".

За її словами, в українському законодавстві існують певні умови, які передбачають можливість перетину кордону військовозобов'язаними чоловіками.

Читайте також: Виїзд чоловіків з України під час війни: каратимуть чи ні

"В основному, ці особливі умови прописані для тих, хто здійснює супровід за кордон осіб з інвалідністю, своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи, опікунами осіб з інвалідністю та супроводжує їх. Правил перетину державного кордону громадянами України, де закріплено повний перелік осіб, кого чоловіки можуть супроводжувати і у якому статусі", - пояснила адвокат.

Вона наголосила, що у деяких випадках чоловіки також можуть перетинати кордон самостійно.

"Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей, визначених пунктом 2² цих Правил", - пояснила правознавець.

Слід зазначити, що перетин кордону вищезазначених категорій осіб здійснюється на підставі довідки про перебування на консульському обліку в іноземній державі. Крім такої довідки, необхідно мати пакет документів (їх нотаріально засвідчених копій), які особа взяла б із собою у разі здійснення супроводу вказаних осіб.

Надія Грищенко зазначає, що виїхати за кордон зможуть усі групи військовозобов'язаних чоловіків, яким дозволено перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

За словами адвоката, у 2023 році виїхати за кордон зможуть:

  • чоловіки з інвалідністю;
  • чоловіки, які мають дружину серед осіб з інвалідністю;
  • особи, які мають одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) серед осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • батьки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи;
  • чоловіки, які потребують постійного догляду;
  • опікуни осіб із інвалідністю, визнаних судом недієздатними.

Для перетину кордону у 2023 році військовозобов'язаним чоловікам потрібні відповідні документи. За словами Грищенка, все залежить від категорії самого військовозобов'язаного.

"Якщо він є особою з інвалідністю, то має бути посвідчення, що підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги. Якщо військовозобов'язаний виступає у ролі супроводжуючого, опікуна чи піклувальника, тоді пакет документів буде іншим", - пояснив він.

Зокрема, це може бути:

  • документи (їх нотаріально засвідчені копії), що підтверджують родинні зв'язки (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб тощо);
  • документи (їх нотаріально засвідчені копії), що підтверджують інвалідність, спільне проживання;
  • довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні захворювання та ін;
  • документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;
  • висновки лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я щодо потреби у постійному сторонньому догляді;
  • акт встановлення факту здійснення догляду (це новий документ для перетину кордону раніше такого не було. Для нього є окрема процедура отримання).

Експерт зазначає, що для кожного випадку передбачено індивідуальний пакет документів, які обов'язково мають підтвердити приналежність чоловіка до певної категорії.

Раніше ми писали, як чоловікам-водіям виїхати за кордон під час війни.