RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

Всі новини

День Собору Святої Богородиці: основні традиції та заборони 8 січня

Православні українці у неділю, 8 січня, відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Назва свята пов'язана з вшануванням близьких Діви Марії та Ісуса Христа – царя Давида, святих Якова та Йосипа.

"Апостроф" розповідає, які народні прикмети та заборони діють у цей день.

Читайте також: Собор Пресвятої Богородиці: яскраві вітання зі святом

Народні прикмети

Гарний врожай прийде, якщо вранці 8 січня буде сонячно та ясно. Тепла погода незабаром очікується, якщо у цей день сніг прилипає до долонь, або якщо у печі біле, а не червоне полум’я. Хуртовини та люті морози скоро прийдуть у разі, якщо цього дня пролетять над головою зграї ворон та якщо після заходу сонця небо стане червоним.

Водночас якщо почути сьогодні спів зяблика, то очікується відлига, а холодне та похмуре літо буде, якщо 8 січня є сніг та мороз.

Заборони

На це церковне свято не можна працювати вагітним жінкам та батьку майбутньої дитини, інакше немовля може народитися з різними фізичними вадами.

Також під забороною цього дня ремесло, рукоділля, прибирання та фізична праця. Водночас у деяких регіонах країни була традиція 8 січня займатися столярними роботами.

Нагадаємо, Православна церква України та Українська греко-католицька церква вирішили створити спільну робочу групу, яка візьметься за вивчення можливого переходу на новий календар.