RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Повістка - не вирок: які бувають типи повісток і кому їх вручають

Через повномасштабне російське вторгнення в Україну в країні триває загальна мобілізація - останнім часом особливо активне вручення повісток відзначають жителі великих міст, зокрема, Києва, Дніпра та Харкова.

Хто, де і за яких обставин може це зробити, розповідає "Апостроф".

Згідно з правилами загальної мобілізації, призову через вручення повісток підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Але при цьому повістки можуть бути різними.

Читайте також: Не лише на вулицях: у Києві знайшли ще один спосіб "вручати" повістки військовозобов'язаним - фотофакт

Повістка для уточнення даних

Ця повістка вручається з метою оновити інформацію про склад та сім'ю, місце роботи та стан здоров'я призовника, і насамперед військовозобов'язаного.

Повістка на медкомісію

Вручення цієї повістки зобов'язує призовника пройти медичне обстеження, після якого військовозобов'язаний отримає документ із висновком військово-лікарської комісії про придатність або непридатність до військової служби.

Повістка на призов до ЗСУ

Такий вид повістки зобов'язує призовника з'явитись у військкомат для призову на термінову службу – якщо людина не з'явиться, то їй загрожує відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Повістки для армії без попереднього виклику на медогляд на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, проте медкомісія все одно проводиться обов'язково.

Повістка прибути на призовну ділянку

За допомогою цієї повістки військовозобов'язаного можуть закликати "з'явиться з речами", проте це не означає, що його одразу відправлять на війну. На повістці можуть бути слова "пропоную" та "наказую" або мобілізаційний припис. Останнє вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним для служби в армії. Тоді людина має з'явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації (загальної чи часткової).

В умовах воєнного часу, за законом України, повістку мають право вручати в будь-якому місці - на вулиці, на робочому місці, вдома, на блокпостах, її можуть кинути в поштову скриньку. При цьому вона обов'язково повинна містити:

  • підпис керівника територіального центру комплектування та соцпідтримки;
  • мокру печатку;
  • дату вручення;
  • адреса військкомату;
  • час, коли треба туди звернутись.

Варто зазначити, що покарання за неприбуття до військкомату за непідписаною повісткою буває як адміністративним (ст. 210 КУпАП), так і кримінальним (стаття 335 КК). При цьому, якщо повістку кидають у поштову скриньку або засовують у двері, настання кримінальної відповідальності залежить від наявності доказів, що військовозобов'язаний її отримав.

Важливо звернути увагу на те, що вручити повістку може лише співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також уповноважені особи ЗМС, керівники підприємств/установ/організацій, у тому числі навчальних закладів, фізичні особи-підприємці, які керують багатоквартирними будинками, співробітники поліції.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, як у Києві на вулицях роздають повістки.