RU  UA

Чи має Кремль ресурси на тривалу війну: експерт озвучив прогноз

У Росії немає ресурсів на ведення довготривалої війни, а така риторика зорієнтована на країни Заходу.

Про це в ефірі Апостроф TV військовий експерт, співробітник СБУ 2004 - 2015 років Іван Ступак.

Читайте також: Економіка краху: до чого Путін привів російський рубль

"В першу чергу, розмови про довготривалу війну, розраховані на зовнішнього користувача, тобто росіяни хочуть залякати європейців, мовляв, вони будуть вести цю війну довго, бо в них багато ресурсів", - зазначає він.

Так, за задумом Кремля, Захід злякається і вирішить, що потрібно війну закінчувати. Частково це направлено і на внутрішнього користувача, що воювати доведеться довго.

"Що ж Росія могла підготувати? Людей. Хоча б підготувати план, де і скільки вони можуть набрати, але що ж буде по факту – невідомо. Імпортозаміщення, над чим вони активно працюють вже 10 місяців", - розповідає експерт.

На початку війни в них було дуже багато грошей, коли нафта та газ у квітні-травні продавалися за шалені кошти, росіяни "набили кишені". Проте вікно можливостей для імпортозаміщення було надзвичайно маленьким. Зараз ситуація кардинально змінилася: імпортозаміщення в них стало багато, але грошей стало набагато менше і вони почали лізти у запаси.

"Тобто купляти техніку немає за що, і хоча вони казали, що кожен третій рубль будуть віддавати на оборону, але його брати немає звідки, тільки черпати внутрішній ресурс. А це означає, що російський народ почне менше їсти, буде менше грошей на соціальні проєкти. В російському бюджеті вже прямо викреслюють видатки на медицину – це боротьба з онкологією, швидкі допомоги, інші видатки об'єднують, обрізають і процес вже пішов", - наголосив Іван Ступак.

Нагадаємо, що офіційна статистика Росії щодо стану економіки за підсумком 2022 року не викликає довіри. Попри заяви російської влади про падіння ВВП на 3%, міжнародні фінансові організації та експерти переконані, що показник насправді суттєво більший.