RU  UA

​Загроза з Білорусі: Рівненщина готується до ймовірного наступу та укріплює оборону АЕС

Рівненська область готується до можливого наступу з боку Білорусі, будує ешелоновану та кругову оборону, випрацьовує план евакуації та захисту АЕС.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

"У нас кордон з Білоруссю протяжністю 229 кілометрів і більшість цієї ділянки – це непрохідні болота та ліси, тому ландшафт сприяє нашій обороні. Зі сторони Білорусі є лише декілька прохідних автодоріг. Оборона посилюється, це і ешелонована оборона прикордонної лінії та кругова оборона міст та селищ. У нас стоїть задача, щоб кожне село на Рівненщині було готовим до кругової оборони, тому сьогодні силами ДФТГ та добровольців ми зміцнюємо цю обороноздатність", – сказав він.

Також місцева влада переглядає евакуаційні плани та маршрути, тому що раніше шляхи евакуації з Рівненської АЕС були розраховані у напрямку Білорусі. Також в області щотижня проходять злагодження та навчання силових структур за різними сценаріями.

"Ми усвідомлюємо, що Рівненська АЕС є стратегічною ціллю номер один у разі вторгнення. Оборона АЕС починається з першого квадратного метру державного кордону. По прямій від кордону до АЕС всього 60 кілометрів. Що стосується міста Вараша, біля якого розташована АЕС, воно розбито на квартали, за кожним з яких стоїть відповідальний, є внутрішня лінія оборони та зовнішня. Насичення міста військовими максимальне. Я оцінюю підготовку міста Вараш як дуже високу. Зроблені висновки з допущених помилок та стратегії ворога на Чорнобильській та Запорізькій АЕС і ми це все проаналізували. Рівненська АЕС – це наш пріоритет по забезпеченню безпеки", – повідомив голова Рівненської ОВА.

Як писав "Апостроф", хоча у Білорусі нещодавно розпочалися нові спільні з Росією військові навчання, це не означає, що окупанти готуються до нового наступу на Україну з її території.