RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Хто може звільнитися з української армії за сімейними обставинами: пояснення адвоката

Українські військовослужбовці мають право звільнитися з військової служби під час воєнного стану за сімейними обставинами, зокрема, якщо вони самостійно виховують неповнолітню дитину.

Про це розповів адвокат Олександр Старенков, посилаючись на абзац 3 підпункту "Г" пункту 1 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Військові, які несуть військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період (воєнний стан), можуть звільнитися на підставах сімейних обставин, серед яких виховання батьком або матір'ю військовослужбовцем, який (яка) не перебуває у шлюбі, дитини чи дітей віком на до 18 років, що проживають з ним (нею), без матері або батька.

Читайте також: Військовий облік на роботі: що змінилося і як це працюватиме

"Порядок проходження військової служби регламентується Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. У цьому положенні не наведено порядку звільнення з військової служби військовослужбовців, призваних під час мобілізації. У цьому випадку потрібно використовувати правила, для військовослужбовців призваних на строкову службу (аналогія права)", - пояснив адвокат.

Якщо військовослужбовець пише рапорт про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, то командир військової частини повинен надіслати протягом 3 днів до відповідного ТЦК за місцем проживання родини військового запит для перевірки його сімейного стану.

Потім керівник ТЦК мусить призначити комісію, що впродовж 10 днів перевіряє сімейний стан, за результатами перевірки складає акт обстеження й надсилає для розгляду керівнику ТЦК, який розглядає протягом трьох днів документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби, після чого (якщо є законні підстави) надсилає їх командиру військової частини.

Надалі керівник військової частини не пізніше трьох діб після отримання акта обстеження сімейного стану родичів військовослужбовця та нотаріально завірених копій документів, що підтверджують причину дострокового звільнення має надіслати документи за підпорядкованістю.

"Рішення про дострокове звільнення військовослужбовця приймається не пізніше ніж через три дні з дати надходження відповідних документів начальником штабу виду Збройних Сил України, оперативного командування, а для військових частин центрального підпорядкування - начальником структурного підрозділу Генерального штабу Збройних Сил України, який відповідає за кадрову роботу. Командир військової частини на підставі одержаного рішення не пізніше ніж через три дні звільняє військовослужбовця достроково в запас за сімейними обставинами", - уточнив Старенков.

Якщо ж на рапорт командування не реагує, то тоді військовослужбовець може оскаржити такі дії відповідно до положення Розділу V Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що треба знати про звільнення з військової служби багатодітним батькам.