RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

День Служби зовнішньої розвідки України: що це за свято

24 січня - це День зовнішньої розвідки України, який бере свій початок у 2018 році з указа президента Петра Порошенка. Його затвердили завдяки внеску співробітників розвідувальних органів у захист національних українських інтересів від зовнішніх загроз.

Про це розповіли в Liga.

Указом від 22 листопада 2018 року було вперше в історії української державності встановлено офіційне свято розвідників, яке тепер відзначається щороку 24 січня й має назву День Служби зовнішньої розвідки.

Читайте також: "Стоятимемо до кінця": воїни ЗСУ підняли прапор у Бахмуті у День Соборності, відео

раховуючи значний внесок співробітників розвідувальних органів України у справу забезпечення захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз, а також життя, здоров'я її громадян та об'єктів державної власності за межами України, зміцнення обороноздатності держави з метою відродження національної розвідувальної ідентичності та зародження сучасних традицій вшанування перемог зовнішньої розвідки України", - йдеться в указі.

Обрана дата для свято символічна, адже 24 січня 1919 року в Українській народній республіці створили перший підрозділ загальнодержавної розвідки. І також з цього дня почав свою роботу відділ зарубіжної інформації у складі політичного департаменту Директорії УНР, який проводив розвідувальну роботу щодо дій ворогів, які виступають проти УНР, і щодо потенційних противників.

В Україні Службу зовнішньої розвідки України (СЗР) створили 14 жовтня 2004 року на базі Департаменту розвідки та розвідпідрозділів регіональних органів Служби безпеки України. Її головна мета - здійснювати розвідувальну діяльності у політичній, економічній, військово-технічній, науково-технологічній, інформаційній та екологічній сферах. Також СЗР бере участь у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю, тероризмом, забезпечення безпеки установ та громадян України за кордоном.

Раніше "Апостроф" повідомляв про історію свята Дня Соборності України.