RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Леопарди" бувають різні: скільки Україна може отримати танків від Європи

Уряд Німеччини оголосив, що поставить Україні 14 танків Leopard 2, також Німеччина дала дозвіл іншим країнам реекспортувати їх у нашу країну. Однак для розуміння ситуації навколо поставок Україні танків Leopard, варто зважати на дві важливі речі.

Про це розповів експерт із озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков у своїй статті для "Апострофа".

По-перше, у країн-експлуатантів є ресурс бойових машин, які перебувають в строю. Якщо рахувати всіх потенційних танкових "донорів", виключаючи Грецію, Угорщину та Швейцарію, то можна нарахувати до тисячі німецьких танків у строю (йдеться про показники бюлетеню Military balance за 2021 рік). Скільки з цих машин можуть нам віддати – питання відкрите, але навіть 10% – доволі значна цифра.

По-друге, якщо брати Leopard, які перебувають на зберіганні зараз і передача яких не становитиме загрози обороноздатності країн, то доволі легко набирається кілька сотень машин: у самої лише Фінляндії є сотні Leopard 2А4 на консервації. Але такі машини звісно потребують відновлення, яке може тривати певний час, в залежності від стану машини.

Читайте також: Чому Leopard 2 так потрібні Україні: фото, відео та порівняння з іншими танками

Експерт із озброєнь додає, що якщо брати "вбиті" танки, які були на зберіганні десятки років – а таких немало – може йтися про місяці, можливо навіть більше ніж півроку. Якщо ж брати машини, які зберігались відповідним чином, то треба враховувати, що вони часто ставали джерелом агрегатів для танків, які перебувають в строю. Тобто вони теж потребують відновлювального ремонту.

Олег Катков наголошує, що не варто забувати і про те, що в різних країнах на озброєнні перебувають різні версії німецького танка – є Leopard 2А4, є А5, А6, є локальні версії - у поляків, шведів, іспанців, які мають свої певні особливості.

"Я вважаю, що європейські країни цілком можуть забезпечити принаймні танкову бригаду, тобто близько 100 танків. Іншими словами, необхідний ресурс є, як з огляду на машини, які перебувають в строю, так і на ті, які знаходяться на консервації", - зазначив експерт із озброєнь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Леопарди" та інші танки: який "зоопарк" отримає Україна