RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Без походу до військкомату на роботу не візьмуть: роботодавців зобов'язали видавати повістки своїм співробітникам

У зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні триває загальна мобілізація – повістки можуть вручати скрізь, у тому числі й на роботі.

Про це повідомляє організація з безоплатної правової допомоги "Юридична сотня" у Facebook.

Повідомляється, що роботодавець має право видавати повістки уже наявним співробітникам та під час прийняття нової людини на роботу. Крім того, він має простежити, щоби співробітники вчасно прибули до військкомату.

Водночас порядок такого контролю на цей час не визначений.

Такі дії необхідні тоді, коли роботодавці одержують відповідну вказівку від територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо повідомлення військовозобов'язаного про виклик у військкомат.

Читайте також: Не підписуватиму: чи можна відмовитися від повістки і як за це покарають

У такому разі компанія має видати наказ про таке повідомлення та під підпис довести його до певних осіб. Крім цього, потрібно вручити повістку про явку на виклик у військкомат.

Якщо вищезгадані дії не виконуються, роботодавець може понести адміністративну відповідальність згідно зі статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У разі такого порушення під час воєнного стану передбачено штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100–8 500 гривень). Рішення про накладення штрафу ухвалює керівник військкомату.

Крім того, що роботодавці повинні інформувати військовозобов'язаних, вони також зобов'язуються:

  1. Перевіряти військово-облікові документи під час прийняття на роботу, а також під підпис інформування щодо правил ведення військового обліку. Роботодавець не має права брати на роботу тих, хто не перебуває на обліку у військкоматі. Винятком є особи, виключені з обліку.
  2. Приймати військовозобов'язаних на персональний військовий облік упродовж п'яти днів після працевлаштування.
  3. Протягом семи днів повідомити військкомат про прийняття на роботу або звільнення військовозобов'язаного, а також подати на вимогу відомості про нього, надіслати оновлені облікові дані.
  4. Періодично звіряти облікові дані, зокрема, під підпис збирати військово-облікові документи та передавати їх до військкомату.
  5. Щорічно до 1 грудня подавати списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, до військкомату.
  6. Повідомляти працівників, що викликаються у військкомат та забезпечити їх своєчасне прибуття.
  7. Повідомляти військкомату про порушників військового обліку.

Раніше ми писали, чи можна забронювати військовослужбовця на роботі і когось стосується.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.