RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

З лікарняного ліжка – на фронт: чи можуть забрати на війну після операції

Під час воєнного стану й загальної мобілізації всі чоловіки призивного віку можуть отримати повістку, а свою непридатність для військової служби вони можуть довести або у військкоматі, або під час військово-лікарської комісії, зокрема, це стосується військовозобов'язаних, які перенесли операцію.

Про те, чи може отримати відстрочку прооперований чоловік, розповіли адвокати Ірина та Владислав Леонови.

Законодавство у сфері мобілізації не містить закріпленої норми, яка дає право прооперованим чоловікам на відстрочку, однак там зазначено, що від військової служби тимчасово звільняються непридатні до неї.

Читайте також: Повістки можуть вручати не тільки співробітники військкоматів: де і хто може передати "запрошення"

Під час мобілізації під призов не підлягають військовозобов’язані визнані в особами з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби відповідно до висновку військово-лікарської комісії за станом здоров’я на строк до шести місяців (з наступним проходженням медкомісії).

У Положенні про про військово-лікарську експертизу в ЗСУ регулюється ступіть придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців. Коли особа пройшла ВЛК, то лікарі ухвалюють постанову:

  • придатний до військової служби;
  • обмежено придатний до військової служби;
  • тимчасово непридатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, якщо чоловіка визнають тимчасово непридатний за висновком ВЛК після проведеної операції, то він отримає відстрочку від призову. Варто зауважити, що під час визначення ступеня придатності враховуватиметься час, який пройшов після хірургічного втручання і рекомендації лікарів щодо необхідності реабілітації.

Як відомо, під час воєнного стану й мобілізації відстрочка від призову надається лише до двох місяців за станом здоров'я, за медичними показаннями - ще до двох місяців, а втретє продовження цього строку також на два місяці, тому разом максимальний термін відстрочки становить 6 місяців.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як діяти, якщо повістку вручили батьку трьох неповнолітніх дітей.