RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Чи може хвороба одного з членів сім'ї бути приводом для звільнення з армії

В Україні під час воєнного стану можна звільнитися з військової служби, якщо військовослужбовцю потрібно доглядати за хворими родичами.

Про те, як відбувається звільнення, приводом для якого слугує хвороба одного з членів сім'ї, розповіли адвокати Ірина та Владислав Леонови.

У статті 26 закону "Про військовий обов'язок та військову службу" вказано, що мають право на звільнення військовослужбовці, яким необхідно здійснювати постійний догляд за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), якщо їхні хвороби підтвердилися медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я.

Читайте також: Без походу до військкомату на роботу не візьмуть: роботодавців зобов'язали видавати повістки своїм співробітникам

Якщо військовослужбовець має передбачені законом підстави, то звільнитися він може на будь-якому етапі проходження військової служби. Для цього потрібно подати рапорт на ім'я командира та документи, що підтверджують підстави звільнення, командиру у порядку підпорядкованості. Документи повинні бути нотаріально засвідчені:

  • медичні документи, що підтверджують необхідність стороннього догляду (довідка МСЕК або ЛКК);
  • документи, що підтверджують родинний зв'язок (паспорт, свідоцтво про народження);
  • документи, що підтверджують реєстрацію місця проживання (у законі не вимагається, але варто надати), щоб підтвердити спільну прописку військовослужбовця та хворого родича.

Командир мусить розглянути рапорт, передати його своєму начальнику з позначкою про клопотання щодо зазначеного питання, після чого рапорт з документами переходить до командира військової частини чи іншої посадової особи. Строк розгляду рапорту про звільнення становить близько 1-2 місяців на практиці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як діяти, якщо повістку вручили батькові трьох дітей.