RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Скандал із закупівлями для ЗСУ: який новий механізм пропонує влада

На тлі скандалу з закупівель харчів для армії Уряд ініціював створення робочої групи, яка має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль, але одночасно забезпечити безперебійність постачання військовим.

Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, обов'язковим елементом цієї системи має стати публікація цін на продукти харчування у відкритому доступі.

Читайте також: Скандал із закупівлями в Міноборони не вщухає: з'явилася нова інформація про завищені ціни на продукти

Вона зазначила, що потрібно змінити підходи до державних закупівель продуктів у військовій сфері таким чином, щоб максимально розширити конкуренцію для постачальників.

На її думку, саме конкуренція спроможна забезпечити справедливі ціни та безперебійне постачання.

"Зараз ми працюємо над створенням окремого розділу в Prozorro саме для військових потреб. Наша основна мета зробити все можливе, задля того щоб закупівлі їжі для армії відбувались ефективно, а поставки були своєчасними та якісними", - пояснила Юлія Свириденко.

У свою чергу заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла, що новий механізм закупівель може базуватися на принципах, які вже закладено в Постанову №1275, яка регулює закупівлю речового майна.

"Ми пропонуємо Міноборони перейти від закупівлі "послуг харчування" до закупівлі "продуктів харчування з доставкою". Крім того, є пропозиції змінити терміни укладання контрактів – заключати договір з постачальником будуть не на рік, як це робиться зараз, а на квартал", - розповіла Надія Бігун.

У цьому випадку мінімізується суттєвий вплив на "сезонні ціни", а постачальникам не треба закладати до контрактів ризики, як це відбувалось з цінами на овочі при формуванні пропозиції на рік.

Також міністерство пропонує ввести функцію перегляду лотів за регіонами, що дозволить залучити суттєво ширший ринок постачальників, оскільки максимально зацікавлено в якнайширшому залученні бізнесу до закупівель харчів для ЗСУ.

Нагадаємо, як писав "Апостроф", на добове харчування одного бійця закладено 145 гривень 80 копійок, але, як вважають економісти, враховуючи показники інфляції, ця ціна є низькою.