RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"О, нацисти приїхали": українець розкрив справжню суть жителів Росії

Житель Каховки Херсонської області Антон з інвалідністю, якого вивезли росіяни у листопаді з геріатричного пансіонату разом із 190 кахівчанами, розповів, як до них ставилися жителі російського Воронежа. У новому пансіонаті їх називали "нацистами".

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Читайте також: Дитячий табір у Криму відмовився повернути дитину до Херсона: що відомо

"Нас привезли у Вороніж. Пам’ятаю, що було дуже багато телекамер. Нас знімали, щоб показати, які ж вони "асвабадітєлі" молодці що прийняли нас, "звільнили" від бандерівців. Я з потягу не виходив, поки не дочекався, щоб люди з камерами пішли геть. Не хотів у них бути на відео, та брати участь у створенні картинки. Наступного ж дня, вже після цих зйомок, росіяни нам сказали: "А ось бачите, ваш пансіонат таки бомбанули". Ну ми то розуміємо чого його "бомбанули", адже до нього заселилося 300 солдатів, щойно ми виїхали. Для цього нас і вивезли", - зазначив Антон.

За його словами, 8 місяців під окупацією ЗСУ не атакували пансіонат у Каховці, бо знали, що там перебувають цивільні.

У Воронезькій області українців поселили у пансіонаті "Грибановский". Наразі там все ще залишилося близько 50 вивезених мешканців Каховки, решту перенаправили до інших місцевих пансіонатів.

"Коли ми тільки приїхали, я ніколи не забуду, як на кухні одна жінка, що роздавала їжу, сказала: "О, приїхали нацисти". Я спробував з нею поговорити, дізнатись, чому ж ми "нацисти", та вона нічого мені не відповіла. Після цієї розмови вона якось пропала з роботи десь на тиждень, а потім вона повернулася і на голові у неї була вже чорна хустка. Я поцікавився у інших співробітників, чому чорна хустка, а вони сказали, що її син загинув в Україні. Тобто вона стверджувала, що саме ми "нацисти", в той час, як її син воював у нас в країні", - розповів Каховчанин.

Пансіонат, де знаходився Антон, розташований у полі та оточений високим парканом. Виходити кудись було заборонено, тому доводилося сидіти цілими днями у кімнаті. Як додав українець, "не було перспективи жити".

"А що в твоїй Україні? Хіба краще?" - казала мені там директорка місцевого пансіонату. Я відповідав, що в Україні наш пансіонат був в центрі міста, ми могли вийти в магазин, гуляли де ми хочемо, я навіть в Київ самостійно їздив. Я там був реально вільною людиною. Від чого мене "звільнили"? Від нормального життя? Я просидів два місяці там і почав писати людям, щоб мені допомогли втекти", - зазначив він.

На даний момент Антон знаходиться у Норвегії.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Нас вивезли силою з Каховки та посадили за високим парканом посеред поля – історія українця, якому вдалося втекти з Росії