RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

Всі новини

Призов до української армії: на чиєму боці суд у разі виклику у військкомат по телефону

Військовозобов’язаний чоловік, який пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатний до військової служби, не вірно почув через телефон, на яку годину йому прибути з речами до військомату й не з'явився у належний час, через що проти нього відкрили кримінальну справу.

Про деталі справи пише ресурс Адвокати ЗСУ.

Ще влітку минулого року чоловікові зателефонував працівник ТЦК та СП та повідомив, щоб той прийшов до військомату з речами наступного дня о 14 годині для відправки у військову частину.

Читайте також: Мобілізація "телефоном": чи можуть викликати у військкомат без повістки

Чоловік готувався йти, однак наступного вранці йому зателефонувала та ж особа і повідомила, що до військомат йти вже не потрібно, бо збір вже відбувся на 9 годину. Після цього більше до нього не телефонували.

Як з’ясувалося згодом, чоловік невірно почув повідомлену за телефоном годину, на яку потрібно було прийти до ТЦК та СП. Зазначені обставини підтвердила й сусідка чоловіка.

У той же час факт неприбуття чоловіка був письмово зафіксований військоматом у списку осіб, які підлягали направленню у військову частину, натомість про телефонний дзвінок військовозобов'язаному ніде не записано.

За фактом ухиляння від мобілізації було розпочато кримінальне провадження й розглянувши матеріали справи, суд визначив, що стороною обвинувачення не надано належних і допустимих доказів дотримання процедури щодо виклику чоловіка саме на 09:00 годину 11 липня 2022 року.

Виклик відбувся в спосіб, який не визначено законом, що, своєю чергою, не забезпечило фіксування точного часу, на який необхідно було з’явитися особі для проходження військової служби та тим самим виконати свій конституційний обов'язок.

На підставі наведеного, суд дійшов висновку про відсутність вини чоловіка та виніс виправдувальний вирок.

Нагадаємо, як інформував "Апостроф", в Україні, окрім письмової повістки, є ще один законний спосіб виклику у військкомат.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.