RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Питання залишається критичним: скільки винищувачів треба українській армії для наступу

У середу, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський відвідав Велику Британію, де зустрівся з королем Карлом III, прем'єр-міністром Ріші Сунаком та виступив у парламенті. Мета візиту Зеленського - переконати британську владу надати нашій країні бойову авіацію.

"Апостроф" розбирався в тому, скільки ЗСУ потрібно бойових винищувачів для перемоги над Росією.

Для ЗСУ питання надання західних винищувачів залишається критичним. Причому не лише на тлі загрози початку чергового масованого наступу росіян, який бункерний диктатор Володимир Путін може приурочити до "річниці" відкритого вторгнення.

Читайте також: Літаки F-16 дадуть ЗСУ кілька переваг, та у ближньому бою можуть програти - генерал-полковник Сергій Дроздов

Загалом вести ефективні наступальні операції по широкому фронту, які не мають підтримки з повітря, вкрай проблематично, а деяких випадках просто неможливо.

"Авіація необхідна, перш за все, для проведення наступальних операцій, щоб "діставати" противника на відстані до 500 км. У F-16 є такий потенціал. Нам для наступальної операції потрібна хоча б одна бригада (дві ескадрильї по 12 літаків) винищувачів, що несуть авіабомби та ракети "повітря-земля". Загалом, якщо ми хочемо повністю замінити старі радянські зразки на авіацію країн НАТО, нам необхідно, щонайменше, п'ять бригад (тобто близько 120 літаків – "Апостроф")", - зазначив у розмові з "Апострофом" військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

За словами експерта, використання авіації у наступі фактично поставить хрест на кремлівській тактиці закидання ЗСУ трупами російських солдатів, "мобиків" та зеків.

"Авіація за допомогою ракетних ударів знищує систему ППО противника, а потім у хід йдуть бомбардувальники, які буквально "закопують" у землю техніку ворога та живу силу. Тому в Москві так нервово стежать за процесом переговорів Києва із Заходом щодо надання винищувачів", - резюмував Роман Світан.

Утім, наразі остаточного рішення щодо надання бойових літаків із боку Лондона немає. І в цьому плані багато залежатиме від сигналів з боку інших західних країн. Нагадаємо, раніше Польща та Нідерланди заявили про готовність передати Україні літаки F-16, проте наразі не набралася критична маса країн для того, щоб дійти консенсусу.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У нас є свобода, дайте нам крила: чого досягнув Зеленський у Лондоні