RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літаки F-16 дадуть ЗСУ кілька переваг, та у ближньому бою можуть програти - генерал-полковник Сергій Дроздов

F-16 серйозно змінять ситуацію на бою

F-16 серйозно змінять ситуацію на бою Фото: Вікіпедія

Передача Україні літаків F-16 дасть нам перевагу у повітрі над ворогом та допоможе ЗСУ звільнити українські землі від російської армії. Завдяки модернізації американські винищувачі є більш потужними навіть за сучасні російські літаки п'ятого покоління - і ми будемо на крок попереду ворога. Коли очкувати Україні літаків F-16 та які їх переваги - в програмі "Фронт Бадрака" на Апостроф TV розповів командувач Повітряних сил ЗСУ у 2015-2021 роках, генерал-полковник СЕРГІЙ ДРОЗДОВ.

– Україна вже давно просить сучасні літаки у Заходу. Після того, як Нідерланди повідомили, що будуть готові розглянути запит Києва на передачу F-16, то ця історія пожвавилась. То чи змінились погляди західних країн щодо передачі нам винищувачів, і скільки потрібно часу на те, щоб рішення було схвалено?

– Ще з 2014 року ми бачили, що наша доля – це зближення з євроструктурами, а також вступ до НАТО. Вже з того часу ми почали орієнтуватися на сучасні літаки західних країн. Зараз вже протягом року ми займаємося тим, щоби до нас зайшли літаки, зайшли сучасні ЗРК, щоб забезпечити безпеку нашої території та безпеку наших сухопутних військ.

Раніше ми розглядали та досконало вивчали питання, скільки треба пілотам та інженерам навчатися - і вже є потужні зрушення в цьому плані. Зокрема Сенат США виділив 100 млн доларів на перенавчання наших пілотів та інженерно-технічних спеціалістів на сучасні літаки натівського виробництва.

Читайте: Серйозні люди говорять про це не просто так: експерт оцінив передачу Україні літаків F-16

Що ж до Нідерландів, то це перший позитивний крок з боку країн НАТО на європейському театрі - що країна НАТО виявила можливість передати нам сучасні літаки. Особливо щодо F-16, на які виділяли кошти для перенавчання наших пілотів.

Та не лише Нідерланди, а й Велика Британія має можливість надавати нам літаки, та й інші країни, які переходять на більш сучасні види літаків, типу F-35.

Чому ми розглядаємо саме їх? Тому що, перш за все, це технологія, сумісність, можливість використовувати більший діапазон ракетно-бомбового озброєння. Ця можливість розширюється і по виявленню, і по управлінню. І найперше, забезпечує безпеку застосування як авіації, так і сухопутних військ за рахунок озброєння, яке має більший радіус та дальність застосування.

– Наприкінці 2022 року також були ухвалені рішення щодо передачі Україні комплексів для протиповітряної та протиракетної оборони Patriot та SAMP-T. І от з нашого боку звучала така заява, що літаки F-16 нам потрібні для підтримки цих систем та забезпечення безпеки неба. От ви сказали в контексті озброєння цих літаків, чи не вважаєте ви, що вони розглядаються в контексті саме наступу, а не захисту?

– Так, деякі країни все ще зацікавленість у тому, щоб зберегти обличчя путіну. Це для нас образливо і ми негативно реагуємо на такі прояви. Але всі розуміють, насамперед військові країн НАТО, роль та місію ЗСУ в цьому процесі.

Читайте: Польща може передати винищувачі F-16 Україні: названо умову

Наше завдання полягає не в тому, щоби ми якомога довше витримували супротив російській агресії, а забезпечити мирне життя нашого населення. А це можливо тільки після звільнення наших територій, що можливо лише після переходу на якісно нові види озброєння. Ніхто не вагається, що наші спеціалісти готові до самопожертви задля досягнення перемоги. Але коли противник має більш потужну зброю, особливо це стосується авіаційної компоненти, то неможливо вести мову про перемогу, якщо у тебе немає тої сили для удару, яка є у ворога. Тому ми повинні це робити та заявляти наші потреби для досягнення успіху як на землі, так і в повітрі.

– Літаки F-16 можуть нести на собі озброєння дальністю 250 км. А чи готові західні партнери надавати нам такі ракети, чи це все буде поступово?

– Насамперед не лише озброєння, а й сама система передачі та обміну інформації. Тобто якщо у нас літаки виконують завдання "один літак на один літак", або "один літак на одну повітряну ціль", то в F-16 є інформація про повітряну обстановку навколо цього літака і він може реалізовувати свої переваги. Такі самі задачі виконують і Міг-31 та Міг-35, які супроводжують до 10 цілей та можуть супроводжувати декілька цілей на далекі відстані.

Читайте: Чим F-16 перевершують російські "сушки": український військовий вказав на нюанси

Міг-29 та Су-27 за своїм конструктивним випуском навіть молодші ніж F-16, але американські літаки пройшли стадії глибокої модернізації. А це не лише заміна озброєння, а й двигунів, внутрішнього обладнання, яке дозволяє реалізовувати новітні технології. Тому навіть якщо ми будемо отримувати літаки F-16 версії 51-52, то ми вже переходимо на нову технологію передачі інформації, а далі вже відбуваються доопрацювання, які виконуються на штатному літаку і дозволяють нести сучасні авіабомби, а також ракети дальнього радіусу дії.

Це буде покроковий шлях отримання успіху, бо без цього ми не зможемо одразу освоїти ці завдання. Тут справа не в тому, зможемо чи не зможемо керувати F-16, нам би дали F-35, ми були б раді. Але ми розуміємо, що не лише від нашого бажання це залежить, а й від політичних рішень та економічної ситуації, яка є в країнах, які готові нам надавати матеріально-технічну допомогу.

– Раніше міністр оборони США Ллойд Остін навіть казав про передачу Україні далекобійних безпілотників, але потім ця тема стихла. У зв'язку з цим, чи можемо ми розраховувати, що разом з F-16 нам передадуть крилаті ракети?

– Це був би оптимальний варіант вирішення проблеми, яка перед нами виникла. І ми будемо докладати усіх зусиль для отримання повного комплексу озброєння. Але, на жаль, чим зараз ми більше знаходимо необхідність та шляхи їх вирішення, тим більше стає перепон. Не лише з боку західних країн, але є дуже потужний тиск на європейські країни з боку рф. Путін тисне, і ми бачимо, що вже є країни, які стримуються у бажанні нам допомогти. Це стосується зокрема Німеччини, яка досить довго вагалася з танками.

– Чи можливо, що при передачі Україні F-16 Захід боїться саме повітряних боїв. Бо є інформація, що у росії на озброєнні є чотири літаки Су-57, які вони вважають літаком п'ятого покоління. Чи може бути у цьому проблема? Якщо ні, то який ваш прогноз стосовно повітряного бою між F-16 та Су-57?

– Західні літаки мають більше можливостей щодо загального контролю повітряної обстановки. Літаки F-16 мають більше інформації, наприклад, ніж Су-27 та Міг-29. Тому, можливо, у ближньому бою літак Су-57 і буде переважати. Але в загальному комплексі протидії, яка полягатиме в тому, що інформація буде збиратися з супутника, літаків дальньої радіолокаційної розвідки та тими літаками та безпілотниками, які будуть використовуватися повітряними силами країн НАТО - то в дальньому бою ще треба подивитися, який з цих літаків буде переможцем дуелі.

– Згідно добутої інформації, а також допиту російських пілотів, ми знаємо, що вони слабо орієнтуються в українському небі, у них мало годин польоту та вони не знають системи української ППО. То чи матимемо ми за рахунок таких речей і цифрового F-16 перевагу на полі бою?

– Безумовно, ми маємо йти на випередження, а не дотягуватися до якогось рівня. Переважати противника необхідно на усіх напрямках. Якщо цього не буде, тоді важко прогнозувати результати повітряних зіткнень. Тому те, що я вам назвав, це реалізація повного цифрового поля.

Найголовніше, щоб ми не вийшли на той рівень, коли будемо зневажати противника. Ніхто з військових повітряно-космічних сил рф не сказав, що вони мають якісь сумніви, що вони займаються не своєю справою. Моральний дух та підготовка у них велика. На них тиснуть психологічно, матеріально та на їхнє оточення. Тому вони, як і представники "Вагнера", виконують своє завдання.

Так, у них є проблеми з годинами польотів, з підготовкою та виконанням завдань. Чому? Тому що виконання завдань в Сирії значно відрізняються від завдань в Україні. Сирія – це килимове бомбардування, підтримка авіації та швидке повернення на базу.

Щодо України, навіть коли вони вирішили на першому етапі, що знищили нашу протиповітряну оборону та авіацію, нам вдалося це зберегти. Тільки своїми неординарними діями ми можемо досягти перемоги. Ще АТО нам показало, що ми маємо діяти не старими методами, посилаючи великі скупчення живої сили та техніки, а треба працювати точковими ударами задля досягнення цілей.

– Чи є в України перспективи отримати F-35, навіть якщо ми їх будемо купувати?

– Спершу нам треба вийти на рівень самозабезпечення. Якщо буде фінансування, то питання, за що платити, ми вже будемо самі обирати.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів