RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Напередодні великої війни: хронологія головних подій перед 24 лютого

Уже скоро настане річниця початку повномасштабної російсько-української війни. В аналогічний період минулого року весь світ передчував загрозу великого вторгнення країни-агресорки Росії, і за два тижні відбулося чимало подій, які передували цьому.

Про те, що було за два тижні перед повномасштабною війною, розповіли у "Слово і діло".

Ще до початку 2022 року було багато повідомлень про підготовку Росією повномасштабного вторгнення в Україну. На тлі цього українські союзники надсилали військову допомогу, зокрема, 9 лютого від США надійшло 80 тонн боєприпасів, а 12 лютого в українському аеропорту приземлився літак із допомогою від Великобританії.

Читайте також: Чи зможе Росія розпочати наступ до 24 лютого: дані розвідки

Водночас 9 лютого російський дикратор Путін відмовився від участі РФ у Мюнхенській конференції з безпеки, на якій ще у 2007 році він виголосив промову, що свідчила про початок нової холодної війни Росії із Заходом.

Уже 10 лютого країна-терористка РФ та її поплічниця Білорусь розпочали військові навчання "Союзна рішучість-2022", під приводом чого окупаційне військо стягувало сили до українського кордону. Разом з цим Україна почала власні навчання "Заметіль-2022", застосовуючи БплА Bayrаktar та протитанкові ракетні установки Javelin та NLAW.

11 лютого у Берліні закінчилися переговори політичних радників "нормандської четвірки", результатом якої стала "готовність продовжувати переговори". Тим часом багато держав закликали своїх громадян виїхати з України.

Наступного дня, 12 лютого, президент США Джо Байден і кремлівський диктатор Путін провели третю з початку зими телефонну розмову щодо ескалація військової напруги на українському кордоні. Байден попередив Путіна про рішучу відповідь від союзників у разі російського вторгнення в Україну, а останній висловив "занепокоєння через те, що західні країни накачують Україну зброєю".

13 лютого напруга посилювалася, тому міжнародні страхові компанії припинили страхувати літаки для польотів над Україною. У наступний день, 14 лютого, до Києва прилетів канцлер Німеччини Олаф Шольц для спільної пресконференції із Зеленським.

"Сьогодні – вирішальний момент, коли можна довести, що меморандум Будапешту не був простим обманом. Що сильний може бути чесним та сміливим. Що сила – не лише у можливості погрожувати тим, хто слабший, а й у вмінні тримати власне слово", - це звернення трьох президентів України - Леоніда Кучми, Віктора Ющенка й нині покійного Леоніда Кравчука - до країн-підписантів Будапештського меморандуму, яке було виголошене 15 лютого.

16 лютого Україна вперше відсвяткувала День єднання на тлі попередження від США і НАТО про високу ймовірність вторгнення РФ саме в цю дату. Одразу після цього, 17 лютого, глава Пентагону Ллойд Остін знову повторив, що РФ накопичує запаси крові для армії та перекидає війська ближче до кордонів України.

18 лютого ватажки так званих "лднр" оголосили про "евакуацію" цивільних Донбасу до РФ нібито через загрозу "вторгнення" України, а 19 лютого Денис Пушилін та Леонід Пасічник оголосили про "загальну мобілізацію" у терористичних утвореннях "лднр".

Цього ж дня Зеленський прилетів на Мюнхенську конференцію і виступив там зі словами: "Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ каже, що не хоче воювати, а Росія – що не хоче нападати. Хтось із нас бреше. Це ще не аксіома, але вже не гіпотеза".

Також він наголосив, що Україна планує скликати саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму. Якщо ж цього не станеться чи Київ не отримає гарантій безпеки, документ визнають недійсним.

"Ми цінуємо будь-яку допомогу, але всі маємо розуміти – це не благодійні внески, які Україна має просити чи нагадувати про них. Не благородні жести, за які Україна має низько кланятися. Це ваш внесок у безпеку Європи та світу. Де Україна вісім років є надійним щитом. І вісім років стримує одну із найбільших армій світу. Який стоїть уздовж нашого кордону, а не біля кордонів країн ЄС", - додав Зеленський.

20 лютого президент Франції Еммануель Макрон говорив із Путіним, під час телефонної розмови він домовився провести засідання тристоронньої контактної групи та домогтися припинення вогню на сході.

Події в наступні дні розвиваються швидко. Так, 21 лютого Путін підписав укази про визнання незалежності псевдореспублік "лднр", після чого, 22 лютого, рада федерації РФ схвалила звернення російського диктатора про використання армії Росії за кордоном. У цей день увесь персонал російських посольств та консульств виїхав з України.

23 лютого відбулося засідання РНБО, що рекомендувала Верховній раді ввести надзвичайний стан в Україні. Після дев'ятої години вечора рішення було ухвалене депутатами - надзвичайний стан увели з 00:00 24 лютого, однак уже вранці ВРУ була змушена ввести воєнний стан.

Близько п'ятої ранку 24 лютого Путін оголосив про початок так званої "СВО" на Донбасі, а насправді розпочав повномасштабне вторгнення в Україну з території РФ, Білорусі й тимчасово окупованих територій України.

Раніше "Апостроф" повідомляв про актуальну карту бойових дій повномасштабної війни.