RU  UA

Відбулися певні зміни: як живе Нікополь через рік після вторгнення

У Нікополі Дніпропетровської області за час війни відбулися певні зміни. Зокрема, найбільших втрат зазнав малий та середній бізнес.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів в.о. голови Нікопольської районної ради Дмитро Бичков.

Читайте також: Окупанти влаштували екологічну катастрофу на Херсонщині: збитки становлять сотні млн грн

За його словами, великий бізнес у вигляді підприємств та заводів продовжує працювати.

"Вони перебудувались, змінили відповідні графіки роботи, десь, можливо, частково певні зміни відбулися. Найбільші втрати зазнав малий та середній бізнес. Та людина, яка працювала в магазині, та людина, яка працювала сама на себе - дозвілля, культура, кінотеатри, заклади харчування - це, звичайно, найбільше втратило сьогодні. Ми маємо такі випадки, що за певний період часу ти знову зустрічаєш людину, яка була заможною, а фактично через рік дуже сильно все змінилося", - пояснив посадовець.

Також спостерігається певна тенденція щодо повернення населення, оскільки багато людей не знаходять себе в Західній Україні, в Центральній частині, частково люди повертаються з-за кордону. При цьому є певні території, де майже не змінилася кількість населення.

"А, наприклад, в місті Нікополь, я думаю, 40% залишаються, 60% або виїхали, або в сусідні міста та сільські території. Це залежить від кожного населеного пункту - тут все зовсім по різному", - зазначив він.

Найбільш критична ситуація - з рівнем води в Каховському водосховищі, адже він дуже сильно падає. Є дуже великі ризики, в тому числі для діяльності стратегічних підприємств на території Нікопольського регіону.

"Я не можу коментувати, які можуть бути ризики для Запорізької атомної електростанції – треба, щоб це робили відповідні спеціалісти. Але я можу сказати, що треба дивитись на певні тенденції, і ситуація з рівнем води погіршується, і ми очікуємо, що весна покращить ситуацію в тому, що деокупація вижене терористів з Запорізької електростанції, і ми повернемось до звичайного життя", - резюмував Дмитро Бичков.

Раніше Апостроф писав, що каховське водосховище продовжує міліти через пошкоджені запірні шандори, які обстріляла російська армія, коли відступала восени минулого року.