RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

У законах є прогалини: у ЗСУ дали важливе пояснення про вручення повісток на вулицях

Останнім часом активізувалася видача повісток у громадських місцях. Україна потребує формування мобілізаційного ресурсу, але отримання "запрошення" до військкомату зовсім не означає негайного відправлення на фронт.

Про це розповіла керівник прес-центру сил охорони та оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, пише "Радіо Свобода".

"Можемо констатувати, що законодавство про мобілізацію, зокрема, у нас не настільки досконале для того, щоб воно в абсолюті допомогло зараз сформувати мобілізаційний ресурс", - констатувала вона.

Вона пояснила, що багато людей не проживають за місцем реєстрації та не бувають там довгий час. Дуже багато хто спеціально уникає цього - тому є такі прогалини у законодавстві. Але водночас є план мобілізаційного ресурсу.

За словами Гуменюк, активізація мобілізаційних заходів, у тому числі, пов'язана і з потребою замінити українських військових, які багато місяців перебувають у важких бойових умовах. Їм потрібний відпочинок.

Читайте також: Доставка військовозобов'язаних до військкомату: що треба знати на випадок обшуків

Водночас, Гуменюк нагадала, що отримання повістки не означає негайного відправлення на фронт. Насамперед, це перевірка даних, за потреби, проходження медичної комісії, під час якої комісії може виявитися, що людина не підлягає мобілізації.

"Далі – уточнення обставин, які можуть стати підставою для відстрочення. Багато хто має бронь, багато хто має трьох дітей і є опікуном, тобто має законні підстави для того, щоб не опинитися в мобілізаційному ресурсі", - сказала вона.

Раніше "Апостроф" публікував роз'яснення адвоката Романа Симутіна, що може послідувати за відмовою показати документи при врученні повістки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.