RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Відмова показати документи під час вручення повістки: що може за цим послідувати

В Україні триває загальна мобілізація населення, під час якої відбувається вручення повісток військовозобов'язаним громадянам, однак деякі уповноважені можуть порушити права отримувача повістки.

Про те, що робити, якщо вас незаконно доправили до військкомату й вимагають документи, розповів адвокат Роман Сімутін.

Якщо затримана правоохоронцями людина не надасть документи, то її все одно можуть змусити підписати повістку. Водночас вони можуть відпустити затриманого або ж скласти на нього протокол і провести особистий огляд речей.

Читайте також: Поки одні воюють, інші мають готуватися: чому в Україні посилили мобілізацію

Під час такого несанкціонованого огляду правоохоронці можуть знайти паспорт і передати дані з нього до військкомату. У зв'язку з цим затримані повинні знати деякі свої права:

  • обшук кишень - це не огляд особистих речей (ст. 264 КУпАП). Такий обшук регулюється нормами кримінального процесу, тобто коли людина добровільно не показує вміст кишень, то до неї неможливо застосувати процедуру огляду;
  • огляд не мають права проводити без складання протоколу затримання;
  • перед початком огляду правоохоронці мусять пояснити, чому проводиться огляд, інформувати про права людини, зокрема, про право на юридичну допомогу;
  • огляд і затримання можна проводити тільки за наявності підстав (вчинення правопорушення, якісь сліди на одязі, хтось вказав на людини як на порушника, наявність орієнтування);
  • людину не можуть затримувати на понад три години (відлік часу починається від моменту, коли до особи підійшли на вулиці (ст. 263 КУпАП)).

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що робити, якщо прийшла повістка, а військовозобов'язаний за кордоном.