RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Чи можна в Україні стягнути аліменти з військовослужбовців: роз'яснення юриста

Юристка Анастасія Семенюк розповіла, що за новими правилами аліменти з військовослужбовця на його дитину стягуються з усіх видів грошового забезпечення. Винятком є лише непостійні виплати. Водночас стягнення на виплату аліментів вираховується як з 30 тисяч гривень, так і з 100 тисяч гривень “бойових”.

Про це вона повідомила у своїй консультації на сайті "Безоплатна правова допомога".

Читайте також: Виплата аліментів під час війни: що треба знати військовослужбовцям

За словами юристки, грошове забезпечення українського воїна включає:

  • щомісячні основні види грошового забезпечення;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення;
  • одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Раніше фінансове утримання дитини проводилось із зарплатні військовослужбовця, але за новими змінами в українському законодавстві утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім виплат, що не мають постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Також аліменти стягуються з додаткових винагород захисників - 30 тисяч і 100 тисяч гривень. Розмір відрахувань до аліментів з додаткової винагороди вирішує суд.

"Наприклад, якщо судовим рішенням встановлено: “стягнути аліменти у розмірі ¼ частини від всіх доходів та заробітку”, а військовий отримує 130 тисяч гривень, то із цієї суми, сплачуються обов’язкові платежі (податки та збори). Аліменти становитимуть близько 30 тисяч", - пояснила Семенюк.

Якщо у військовослужбовця декілька дітей та якщо немає заборгованості по аліментам, то їхній розмір пропорційно розділяють між дітьми. Водночас якщо на на утриманні троє і більше дітей і є заборгованість зі сплати аліментів, то стягують 50% від заробітку.

У платника аліментів має залишатися після сплати аліментів не менше 50% його загального заробітку.

Рекомендований мінімальний розмір аліментів - це 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а обов’язковий розмір - 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, який становить 1 136 гривень для дітей до 6 років та 1 416 гривень для дітей 6-18 років.

Нагадаємо, у парламентській опозиції впевнені, що можна "відкусити" частину бюджету, яка не належить до безпеки, щоб повернути бійцям скасовані надбавки у 30 тисяч гривень.