RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Звільнитися зі служби можна, але за деяких обставин: що потрібно знати про мобілізацію

Військовий за призовом під час війни має право звільнитися зі служби навіть за відсутності інвалідності у рідних, проте із заключенням лікарсько-консультативної комісії про те, що вони потребують постійного стороннього догляду.

Про це йдеться у 26 статті "Звільнення з військової служби".

Мова йде про дружину/чоловіка військовослужбовця, його батьків або батьків дружини/чоловіка.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можна забронювати військовослужбовця на роботі та кого стосується

Так, згідно із ч. 4 ст. 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” будь-яка група інвалідності дружини, чоловіка військовослужбовця є підставою для звільнення зі служби. Ба більше – підставою для звільнення можуть бути інвалідність І або ІІ групи одного з батьків чи батьків дружини або чоловіка військовослужбовця.

Проте, якщо інвалідність не встановлена, але відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії рідні потребують постійного стороннього догляду, військовий також має право на звільнення.

Аби це зробити, мобілізований військовослужбовець повинен подати рапорт безпосередньому командиру із зазначенням підстави звільнення і додати копії документів засвідчені нотаріусом, які таку підставу підтверджують.

Це повинні бути папери, що підтверджують родинний зв'язок з особою, яка має інвалідність (або потребує догляду) та відповідний медичний висновок медико-соціальної експертної комісії (якщо є інвалідність) або лікарсько-консультативної комісії (якщо особа не має інвалідності, але потребує постійного стороннього догляду).

Раніше ми писали, що ловити українців для мобілізації на вулицях законно.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.