RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Видача повісток вчителям: відповіді на всі важливі питання щодо мобілізації

Юристка розповіла, що вчителі мають право на відстрочку від загальної мобілізації в Україні, але для цього мають бути певні умови. Вона також відповіла, чи може навчальний заклад подати бронь на педагога.

Про це повідомила юристка, експертка ГО "Юридична сотня" Марія Звягінцева у коментарі "Освіторії".

Читайте також: Як в Україні підвищити якість мобілізації: полковник ЗСУ назвав варіант

За ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" під час особливого періоду призову не підлягають:

  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Для технічного педагогічного персоналу така відстрочка не діє.

За словами юристки, особливий період починається з моменту введення воєнного стану та охоплює весь час мобілізації та частково відбудовний період після закінчення війни.

Останні поправки до цієї статті поки що не підписав президент України. Але відстрочка для педагогічних працівників закладів профтехосвіти вже діє, тому що вона прописана у змінах до відповідного пункту у червні 2022 року.

Для відстрочки існує дві умови:

  • це має бути основна робота в закладі освіти;
  • зайнятість не менше 0,75 ставки.

Якщо вчитель виступає добровольцем на фронт, то він має пройти військово-лікарську комісію і отримати медичний висновок про те, що може виконувати обов’язки військової служби. Тоді такий громадянин може стати на захист України.

Водночас за вчителем місце роботи і посада, про що вказує ст. 119 КЗпП, але з липня минулого року не зберігається середній заробіток.

Крім того, Звягінцева зазначила, що школа не може подати бронь на вчителя. За постановою КМУ від 27 січня 2023 р. № 76 бронювання застосовується до представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до працівників:

  • на підприємствах, в установах і організаціях, де встановлено мобілізаційні завдання/замовлення, якщо це потрібно для виконання встановлених мобілізаційних завдань/замовлень;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги, які потрібні, щоб забезпечувати потреби ЗСУ та інших військових формувань в Україні;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, що критично важливі для функціонування економіки країни та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Подати бронь можна тільки 50% військовозобов’язаних і тільки на строк до пів року.

За словами експертки, відстрочка діє безтерміново, тому бронь для вчителів - не потрібна. Підтвердити відстрочку треба документами від роботодавця.

Раніше ми писали, коли можна достроково розірвати контракт із ЗСУ.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.