RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Повістку вручили не за місцем реєстрації: що робити

Експерти пояснили, що робити у разі, якщо на тлі мобілізації повістку військовозобов'язаному вручили не за місцем реєстрації.

Про такі нюанси розповів майор Збройних сил України Олександр Мельничук.

Читайте також: Мобілізація до ЗСУ: кого забирають насамперед і скільки часу навчають

Відомо, що в Україні вручати повістки можна у будь-якому громадському місці. Це означає, що призовник має актуалізувати свої дані та пройти медичну комісію.

Водночас вручення повістки людині, яка стоїть на обліку в територіальному центрі комплектування (ТЦК) в іншому місті, районі чи області, викликає додаткові труднощі, зауважив майор.

За його словами, такі ситуації розповсюджені, тому що багато громадян їздять працювати в інші міста.

Якщо призовнику дали повістку в іншому місті, то він має прийти до місцевого ТЦК і там пояснити, що стоїть на обліку в іншому місті. Далі в ТЦК вирішать, чи залишатися проходити медичну комісію у тому місті чи їхати туди, де стоїть на обліку.

Під час воєнного стану призовники не мають права змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК, інакше - потрібно актуалізувати дані, додав військовий.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, експерти пояснили, яке покарання чекає на чоловіків, які під час війни та мобілізації в країні, виїхали за кордон.