RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Що чекає на чоловіків призовного віку, якщо вони не в Україні: коментар юриста

Експерти пояснили, яке покарання чекає на чоловіків, які під час війни та мобілізації в країні, виїхали за кордон.

Про це розповіла юристка Вікторія Тютюнникова, пише Еxpres.online.

Читайте також: Мобілізація 2023: українцям пояснили алгоритм дій після отримання повістки

У таких випадках можлива адміністративна чи кримінальна відповідальність. Все залежить від кількох нюансів.

Так, за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку, мобілізацію, після повернення на батьківщину на таких осіб чекає штраф у 3,4 тис. - 5,1 тис. грн. За нелегальний перетин кордону - можна додатково заплатити 3,4 тис. - 8,5 тис. грн.

Кримінальна відповідальність у вигляді 3-5 років позбавлення волі загрожує тільки у випадку, коли чоловіку видали повістку, а він втік за кордон.

Ще вона нагадала правила вручення повісток. Так, вони вважаються належно переданими, якщо вручені військовозобов’язаному під особистий підпис.

"Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату немає", - зауважила вона.

Правила перетину держкордону не відповідають положенням Конституції, яка передбачає, що вони мають бути визначені законом, а не постановою Кабміну, як це є наразі.
Водночас, встановлення факту неконституційності таких правил - у повноваженнях Конституційного суду. Туди з цього приводу можуть звернутися президент чи народні депутати (мінімум 45 осіб), Верховний Суд, уповноважений Верховної Ради з прав людини, а не громадяни.

Відтак, довести в суді відсутність встановленої у законний спосіб заборони на виїзд чоловіків призовного віку без рішення КС про невідповідність Конституції правил перетину держкордону, практично неможливо.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, чи можуть одразу відправити на фронт чоловіків без бойового досвіду.