RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Нові правила виплат військовим на "нулі": українцям відповіли на 8 поширених питань

З лютого почав діяти новий Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам МВС.

Заступник начальника управління соцпідтримки – начальник відділу грошового забезпечення та зарплати полковник Олег Рогаль відповів АрміяInform на головні питання, які стосуються нововведень.

Читайте також: Що робити військовим у разі затримки заробітчан: поради юристів

Як зміняться виплати грошового забезпечення військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях

Рогаль уточнив, що з лютого виплати додаткової винагороди 100 тис. грн військовим, які беруть участь у бойових діях безпосередньо на лінії зіткнення, не зміняться – вони й надалі становитимуть 100 тис. грн. Але з лютого зростав розмір щомісячного грошового забезпечення військовослужбовців. У середньому – на 50%. На "передній" лінії військовослужбовець із мінімальним грошовим забезпеченням 20 тис. грн отримуватиме разом із додатковою нагородою 100 тис. грн — 120 тисяч гривень на місяць

Хто продовжить отримувати 100 тис. грн.

Окрім військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на лінії зіткнення, 100 тис. грн отримуватимуть за час виконання бойових завдань:

  • військовослужбовці ракетних військ та артилерії;
  • льотчики під час виконання польотів у районах ведення бойових дій;
  • моряки;
  • військові медики (цього року ми їх виділили в окрему категорію як військовослужбовці, які мають винагороду 100 тисяч гривень щомісяця);
  • зенітно-ракетні війська та протиповітряні війська, що виконують завдання в районі проведення бойових дій.

Хто продовжуватиме отримувати 30 тис. грн щомісяця

Винагороду у 30 тис. грн отримуватимуть військовослужбовці, які входять до складу угруповань Сил оборони країни та виконують бойові чи спеціальні завдання згідно з бойовими наказами чи розпорядженнями командирів військових частин. Крім того, таку винагороду отримуватимуть військовослужбовці, які виконують завдання всебічного забезпечення угруповань Сил оборони, а також військовослужбовці, які перебувають у підрозділах, зарахованих до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил України. 30 тисяч гривень виплачуватимуть лише за період виконання цих спеціальних бойових завдань.

Кому зменшать грошове забезпечення

Грошова винагорода не виплачуватиметься військовослужбовцям, які проходять службу у військових частинах та підрозділах, що не входять до складу угруповань Сил оборони чи резерву Головнокомандувача та перебувають за межами районів ведення бойових дій. Йдеться про навчальні центри, органи військового управління, тилові бази тощо.

Чи означають нові правила, що у разі перебування військовослужбовця в тилу він не отримуватиме додаткові 30 тис. грошового забезпечення

Військові отримуватимуть додаткову винагороду 30 тис. грн, якщо вони проходять службу в підрозділі, включеному до складу угруповань Сил оборони або в резерві Головнокомандувача ЗСУ та який не знаходиться в районі ведення бойових дій, але за умови бойових спеціальних завдань згідно з наказами командирів підрозділів бойових частин.

Якщо військовий підрозділ виконував бойове завдання безпосередньо у зоні проведення бойових дій, а потім вирушив на ротацію до ППД — чи зміняться грошові виплати?

За словами Рогаля, підрозділ, який знаходився на передовій і зараз знаходиться поза районом ведення бойових дій, він може залишатися у складі угруповань Сил оборони або в резерві Головнокомандувача, і військовослужбовці цього підрозділу також можуть виконувати бойові чи спеціальні завдання. Якщо ці завдання виконуються, то, перебуваючи поза районами бойових дій, військовослужбовці цього підрозділу, виведеного з району ведення бойових дій, матимуть право на отримання додаткової винагороди у розмірі 30 тис. грн.

Якщо військовослужбовець перебуває на лікарняному, але до цього отримував додаткову винагороду 30 тис. гривень, що буде з виплатами?

Винагорода у розмірі 30 тис. грн. виплачується виключно за час виконання бойових чи спецзадач. Тому військовослужбовець на лікарняному, який не виконує бойових завдань, на період лікування винагороду у розмірі 30 тис. гривень не отримуватиме.

Якщо військовослужбовець, який отримував додаткову винагороду 100 тис., отримає поранення на лінії бойового зіткнення, чи будуть зміни в отриманні виплат?

За час лікування військовослужбовець, який отримав поранення, контузію чи травму, пов'язану із захистом Батьківщини, отримає винагороду у розмірі 100 тис. грн. Крім того, така винагорода зберігається за час відпустки після лікування, якщо поранення було тяжким. Тяжкість поранення визначають військові лікарські.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також повідомляв про те, як нараховуватимуться виплати військовим за поранення.