RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Служба в армії за місцем проживання: хто має право і як досягти

Через широкомасштабне вторгнення Росії в Україні було оголошено загальну мобілізацію - військовозобов'язані громадяни змушені були взяти в руки зброю і піти на захист нашої держави. Однак деякі з них можуть служити за місцем проживання.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.

За його словами, згідно зі ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" деякі категорії громадян мають право служити лише за власною згодою та виключно за місцем проживання.

Це стосується:

  • осіб з інвалідністю;
  • багатодітних батьків;
  • батьків дітей з інвалідністю та тяжкохворих дітей.

Читайте також: Зник на п'ять місяців із частини: суд у Тернополі виніс вирок мобілізованому

Юрист підкреслив, що в більшості випадків цього правила не дотримуються. Наприклад, людина, яка має право на службу за місцем проживання та зареєстрована у Львівській області, може фактично служити у Слов'янську, що знаходиться у Донецькій області.

Адвокат зазначив, що мобілізовані, які стосуються вищезгаданих категорій, можуть подати рапорт до командира частини, вказавши, що вони мають служити лише у регіоні, де вони зареєстровані. У цьому випадку мобілізований має бути переведений на інше місце служби.

Раніше ми писали, як отримати відстрочку від мобілізації в Україні.

Вас може зацікавити:

Повістку вручили не за місцем реєстрації: що потрібно знати

Нюанси оформлення "білого квитка": чи звільняє він від призову до армії

Таких дурниць багато: як військкомати займаються "мобілізацією" на передовій

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.