RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

"Витік даних" з Пентагону: Україна планувала атаки на війська РФ у Сирії

Головне управління розвідки МО України готувало таємні атаки по військах РФ та найманцям ПВК "Вагнер" у Сирії за участю курдських формувань. На початку зими президент України Володимир Зеленський зупинив планування операції.

Як повідомляє The Washington Post, про це свідчить "витік даних" із Пентагону.

Читайте також: Зброя для "вагнерівців": нові подробиці про документи Пентагону, злиті в мережу

Згідно з надсекретним документом американської розвідки, що просочився, служба військової розвідки України розробила плани проведення таємних атак на російські сили в Сирії з використанням секретної курдської допомоги.

Введення нового поля бою — за тисячі миль від війни в Україні — здавалося, призначалося для того, щоб покласти витрати і втрати на Росію та її воєнізоване угруповання Вагнера, яке діє у Сирії, і, можливо, змусити Москву перекинути ресурси з України.

Видання повідомляє, що на основі розвідувальних даних, зібраних станом на 23 січня, у документах докладно розказано про те, як відбувалося планування та як ця операція може статися, якщо Україна відновить її.

Наголошується, що начальник ГУР Кирило Буданов не прокоментував цього.

Видання зазначає, що розглядалася можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF), військових сил контрольованого курдами автономного північного сходу Сирії, для завдання ударів по цілям РФ і проведення "невизначених заходів "прямої дії" разом з атаками з БПЛА". Водночас представник SDF Фархад Шамі у коментарі he Washington Post заявив, що "документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними", а також, що сили SDF "ніколи не були стороною у російсько-українській війні".

Раніше "Апостроф" писав, що адміністратором маленької ігрової онлайн-групи, куди потрапили "секретні" документи розвідки, виявився військовий розвідувальний крил Національної повітряної гвардії США.

  • Вас також може зацікавити:

Вкидання чи правда? Хто "злив" документи про контрнаступ України

Не тільки страх: яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ

СБУ нейтралізувала прокремлівську "фабрику тролів" у Києві: фото