RU  UA

Від чого залежатиме контрнаступ ЗСУ: думка експерта

Успішність контрнаступу українських військових прямо залежить від отримання від західних партнерів важкого озброєння, що буде здатне прорвати ешелоновану оборону противника.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Михайло Жирохов.

Читайте також: Коли і де українська армія піде у контрнаступ: усі подробиці

За його словами, досі не зрозуміло, що для росіян буде більш важливим – утримання Донбасу або утримання Криму. Це питання ставить багато хто, і зараз є такий собі "туман війни", де всі, хто має дотичність до військових дій, говорять про якісь напрямки та можливості. І взагалі і наше суспільство, і західне дуже багато уваги приділяють цьому, і досі не зрозуміло, на якому напрямку, і яке саме рішення прийнято військово-політичним керівництвом.

"Очікування українського суспільства передалося і західному, і зараз дуже великі надії західних політиків на цей наступ. Я не знаю, що буде, коли цей наступ може бути не таким переможним, яким вважає його більшість українців, які вже хочуть якогось закінчення війни, нашої перемоги, і дуже важливим вони вважають, що це можна зробити одним наступом, але з військової точки зору це неможливо – можливо лише звільнення якихось територій, але навіть не на кордони, які були на 24 лютого 2022 року. На жаль це нереально, і тому усі ці сподівання потрібно тримати дуже-дуже обережно, щоб потім не було розчарування", - зазначив він.

Експерт нагадав, що в історії є такі приклади, коли після вдалого наступу розвалюється весь фронт. Це було видно на Херсонщині, коли обороняти Херсон було реально, але коли розвалився фронт, росіяни просто кинули і пішли. Те саме було на Харківщині.

"Але це відносно невеликі ділянки фронту, і говорити, що після одного удару розвалиться весь фронт, я би не став. Десь, на якійсь ділянці, він може і розвалитися, росіяни відійдуть, щоб не потрапити в оточення. Але це буде тільки одна ділянка фронту. Перш за все, потрібні важкі системи озброєння, які прорвуть ешелоновану оборону. Я маю на увазі перш за все танки, артилерію і бойові машини піхоти. Коли говорять про перевагу в повітрі, - це додатковий плюс, але не так важливий, як прорив саме броньованої техніки", - наголосив Михайло Жирохов.

Нагадаємо, раніше глава Пентагону заявив, що російські війська виснажили свої запаси для війни, тому Збройні сили України навесні 2023 року можуть отримати "дуже хороші шанси" на успішний контрнаступ.

  • Вас також може зацікавити:

У росіян величезний страх втратити Донецьк - голова ради резервістів ЗСУ

Для контрнаступу ЗСУ треба три фактори - екскомандир "Айдару"

США оголосили пакет військової допомоги Україні на 325 млн доларів