RU  UA

Яким має бути трибунал над Росією: в Україні назвали два можливих варіанти

Дискусії щодо Міжнародного трибуналу над Росією тривають. Це може бути трибунал при Організації об’єднаних націй, трибунал, замкнений на національній юрисдикції, чи так званий гібридний трибунал.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політтехнолог Олег Постернак.

Читайте також: Ордер Путіну: що чекає на диктатора після рішення Міжнародного кримінального суду

За його словами, зараз є натяки з боку американської сторони, що це має бути гібридний трибунал. Це означає, що частково воєнні злочини будуть оцінені за міжнародним правом, а частково покарання і відповідальність будуть формуватися на підставі національної юрисдикції - тобто Кримінального кодексу України, інших нормативно-правових актів.

"Кожен міжнародний юрист вам скаже, що бажаніше для України, щоб це був трибунал при ООН. Це дозволить зробити покарання невідворотним, це дозволить створити важливий прецедент на майбутнє і це покаже силу Організації Об’єднаних націй. Але я не впевнений, що зараз ООН – це та структура, в якій можлива консолідація в 100%-у форматі на підтримку України. Хоча, остання резолюція, і коли Китай проголосував за кваліфікацію агресії Російської Федерації проти України, непевно якісь процеси вже ідуть", - пояснив він.

Потрібно бути готовими, що під час трибуналу будуть лунати досить неприємні для України спроби Росії вигородити себе, пояснити всі свої воєнні злочини якимись ідеологічними нашаруваннями.

"Але ми маємо вже починати цей процес и готуватися до того, що це буде. І у випадку, якщо трибунал запрацює, це фактично підстава, натяки для частини російської еліти видати потенційних воєнних злочинців і таким чином зняти санкції, відновити попередній комерційний режим співпраці з Заходом. Це досить велика спокуса для майбутньої російської еліти, яка може прийти на зміну путінському режиму", - додав Олег Постернак.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання режиму РФ терористичним.

  • Вам може бути цікаво:

Визнання Росії державою-терористом: чим відрізняються підходи ЄС та США

Росія - країна-терорист: у Європі ухвалили важливе рішення щодо агресора

Уже є група країн: експерт про перспективи виключення Росії з ООН