RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Кремлю потрібна хоч якась "перемога": чому Росія поновила ракетні обстріли України

Наприкінці квітня-початку травня 2023 року Росія відновила ракетні обстріли території України: крім терору населення нашої країни окупанти поставили перед собою ще одне завдання - виявити та знищити засоби ППО, що були поставлені від західних союзників.

Про це у своїй колонці для сайту "Апостроф" пише військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, біль відомий під ніком "Злий Одесит".

За словами експерта, фактично кожен удар ракетами і дронами-камікадзе виконував і супутні завдання, крім основної мети з розкриття ППО.

Читайте також: Пожежу в Солом’янському районі ліквідовано: фото з місця падіння уламків дрона

Завдяки кожним ударам ракетами та БПЛА росіяни намагаються скласти карту розміщення коштів ППО згідно з ешелонами та кількісним насиченням.

"За допомогою таких дій російська розвідка може з високою ймовірністю з'ясувати не тільки чим саме російська ракета або дрон були збиті (Gepard'ом або IRIS-T, NASAMS або Crotale'м, "Тунгускою" або "Буком"), але чим саме "вели" їх ракету або БПЛА", - заявив Коваленко.

Як зазначає аналітик, нова хвиля ударів почалася з того моменту, як в Україну надійшли перші ЗРК, які вже заступили на бойове чергування – зокрема йдеться про системи "Patriot". За його словами, російське командування намагається вистежити та встановити місце розміщення саме "Patriot'ів", щоб завдати по ньому цілеспрямованого удару з гарантованим знищенням комплексу.

Коваленко наголосив: окупантам це необхідно для того, щоб показати хоч якусь "перемогу".

"Такою може стати, якщо не захоплення Бахмута, то знищення чи, як мінімум, пошкодження ЗРК "Patriot". Далі пропагандисти, як завжди, знімуть черговий "героїчний" серіал про "славу та доблесть" російської зброї", - пише експерт.

Водночас системи ППО, які стоять на озброєнні ЗСУ – не стаціонарні, а мобільні. Вони не стоять на одному місці, а отже, карти приблизного місцезнаходження актуальні впродовж перших годин після удару.

"Не виключено, що саме з цієї причини російське командування піднімає повітря більше літаків, ніж реально задіяє в атаці. Тут вони не тільки розосереджують увагу. У разі визначення місця розміщення ЗРК "Patriot" ці запасні літаки повинні будуть забезпечити наступну хвилю ракетних пусків вже по виявлених позиціях нашої ППО", - резюмував Коваленко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Полювання на Patriot: що задумали у Кремлі

  • Вас може зацікавити:

Що означає для України передача Patriot та IRIS-T: прогноз експерта

Які ракети може збивати українське ППО, а які ні: список

З ла*на і палиць: генерал Марченко показав «аналоговнєт», яким окупанти відволікають українську ППО. Фото