RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Українська армія успішно відбиває атаки противника: свіжі карти боїв

Станом на 6 травня, на 437-й день широкомасштабного російського вторгнення, минулої доби російська армія безуспішно вела наступальні дії в районі Авдіївки та Мар'їнки, українські воїни відбили всі їхні атаки. Водночас на захопленій частині території Херсонської області окупанти продовжують медичне обстеження українських дітей, що сприятиме їхній депортації на територію РФ під виглядом "реабілітації".

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за 5 травня.

Читайте також: Україна повернула тіла ще 80 загиблих бійців

Луганська та Харківська області

У п'ятницю, 5 травня, рашисти здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватово-Кременної. Зокрема, вели невдалі наступальні дії в районі Білогорівки (10 км на південь від Кремінної) та Спірного (25 км на південь від Кремінної). Голова Сєвєродонецької ОВА Роман Власенко заявив, що також були бої в районі Кремінського лісу та Білогорівки.

Донецька область

За геолокаційними знімками, окупанти просунулися у північно-західному Бахмуті у напрямку Хромового. Один із російських військових блогерів стверджує, що були атаковані позиції ЗСУ на схід від Новомаркового (12 км на північний захід від Бахмута), на захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута) та в Курдюмівці (14 км на південний захід від Бахмута).

У свою чергу, українські бійці відбили наземні атаки противника в районі Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута), Маркового (14 км на північний захід від Бахмута), Григорівки (9 км на північний захід від Бахмута), Івановського (6 км на захід від Бахмута) і Нью-Йорка (30 км на південний захід від Бахмута). Геолокаційні кадри за 4 травня свідчать про зруйновано міст через канал Сіверський Донець на захід від Бахмута поблизу Тимчасового Яру. ЗСУ зберегли щонайменше одну критичну наземну лінію зв'язку (GLOC) із Бахмутом.

За даними Генштабу, рашисти безуспішно наступали в районі Авдіївки та Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки). Російський блогер уточнює, що такі ж спроби були в районі Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки).

Водночас окупанти не робили підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області.

Південь країни

ФСБ РФ стверджує, що нібито силовики запобігли українському замаху на заступника голови Запорізької АЕС, зупинивши двох агентів ГУР. Аналітики ISW вважають , що такі заяви зроблено з метою заплутати звіт Державної інспекції ядерного регулювання України від 3 травня про те, що співробітники МАГАТЕ на ЗАЕС зафіксували, що загарбники встановили озброєння, обладнання та вибухівку у машинному залі реактора №4.

Порівнюючи супутникові знімки за 9 квітня і 4 травня, в ISW дійшли висновку, що РФ втратила щонайменше три нафтосховища на Севастопольському нафтовому терміналі.

Крім того, 5 травня окупанти продовжували артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення на півдні країни.

Також окупаційний голова Запорізької області Євгеній Балицький 4 травня заборонив продавати міцний алкоголь у магазинах. Порушників штрафуватимуть у сумі 20 тисяч-300 тисяч рублів.

Окупаційне МОЗ захопленої частини території Херсонської області продовжує медичне обстеження українських дітей. Аналітики ISW припускають, що це сприятиме їх депортації на територію РФ під виглядом "реабілітації". 4 травня окупанти заявили, що приїхали лікарі для проведення обстеження 4 336 дітей з України. Також планують приїхати російські лікарі з Тверської області та окупованого Криму, щоб допомагати в обстеженні.

Раніше ми писали, що окупанти перекинули резерви в Бахмут з боку Сватового.

  • Вас може зацікавити:

Партизани працюють: на аеродромі в Брянській області знищено російський літак "Руслан"

Окупанти проводять насильницьку паспортизацію: зведення за 5 травня

Бенкет завершився "бавовною": у Токмаку ліквідували російського підполковника