RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

27 червня

Всі новини

В Україні вшановують творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія: історія свята і народні прикмети

Щороку, 24 травня в Україні урочисто прославляють святих рівноапостольних Кирила й Мефодія - творців слов’янської писемності.

Про історію свята, головні прикмети і заборони розповідає "Апостроф".

Історія

Святі Кирило і Мефодій вважаються творцями слов'янської писемності. Брати народилися у місті Солуні в християнській родині, при цьому, Мефодій був найстаршим з семи братів. Він протягом 10 років управляв слов'янським князівством, де й набув основ слов'янської мови. Після цього він прийняв рішення стати монахом. Слідами старшого брата після навчання пішов і наймолодший син у сім'ї Костянтин, який також спершу став ченцем, а потім приєднався до брата на Олімп.

Читайте також: Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати

У 863 році вони спільно створили слов'янську абетку та переклали Євангеліє, Апостол і Псалтир, а також вибрані богослужбові тексти на слов'янську мову. Окрім цього, вони також навчали грамоті народ.

Пізніше Костянтин захворів на смертельну хворобу й у видінні, яке отримав від Господа про наближення своєї смерті, він прийняв схиму з ім'ям Кирило.

Традиції

У цей день дівчатам рекомендується утриматися від фізичної праці. За старовинними традиціями, в день пам'яті Кирила і Мефодія дівчата плели вінки і ворожили на свого обранця. Вони пускали свої вінки по воді і вірили, що русалки, водяні духи, заберуть їх і будуть веселитися в них вночі. Загалом, в народі кажуть, що у Мокій мокрий русалки оживають, тому 24 травня рекомендується утриматися від прогулянок біля води.

Прикмети

За стародавніми повір'ями, коли на 24 травня йде дощ, то літо буде дощовим і вологим. Але якщо день виявиться сонячним і теплим, то й літо буде спекотним. Кажуть, що сон, який сниться у ніч з 23 на 24 травня, є віщим і розповідає про події, що стануться через два тижні.

Раніше ми публікували календар іменин у травні 2023.

  • Вас може зацікавити:

Коли Трійця в 2023 році: традиції і обряди одного з найбільших свят християн

З Трійцею! Красиві листівки, вірші та привітання у прозі

Троїцька батьківська субота: що потрібно і категорично не можна робити