RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як ідентифікувати людину, зниклу безвісти: роз'яснення омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець нагадав, що родичі українських військовослужбовців, що зникли безвісти, можуть звернутися до нього для здійснення портретного експертного дослідження.

Про це він повідомив на своєму каналі у Telegram.

Читайте також: Україна повернула з полону 106 захисників: багато з них вважалися зниклими безвісти

Так, у квітні підписано меморандуму про співпрацю з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України (КНДІСЕ).

"Якщо рідні знайшли у соціальних мережах відео або фотоматеріали, на яких вони впізнали свого захисника, то можуть звертатися для подальшого скерування фото- та відеоматеріалів до КНДІСЕ з метою проведення експертного дослідження з ідентифікації військовополоненого за ознаками зовнішності", - написав омбудсман.

Для цього треба надіслати письмове звернення до Уповноваженого з фото та відео зниклого, на яких його чітко видно. Якщо у кадрі присутні декілька людей, то треба обов'язково вказати, кого саме треба дослідити (вказати місце розташування у кадрі або ознаки одягу).

Водночас фото військового до зникнення (порівняльний зразок) має бути якомога більше, краще надсилати найбільш свіжих. Обличчя повинно бути у том самому ракурсі або нахилі, що й у кадрі. Так, якщо надають фото з обличчям у профіль, то треба, аби порівняльне зображення було у тому ж ракурсі.

Всі матеріали та звернення необхідно надсилати на електронну пошту [email protected]. Про результати дослідження від КНДІСЕ членів сім'ї зниклого безвісти повідомлять у встановленому законодавством порядку.

"У разі отримання позитивного результату дослідження, члени сімʼї військовослужбовця зможуть звертатися до слідчого Нацполу/СБУ, який здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом зникнення безвісти (перебування в полоні) військовослужбовця, із такими результатами та клопотанням про призначення відповідної судової експертизи для ідентифікації особи військовослужбовця, висновки якої будуть слугувати доказом його перебування в полоні країни-агресора", - йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали про видачу документів сім'ям загиблих або зниклих безвісти військових.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні змінили вимоги для оформлення субсидії: роз’яснення ПФУ

Що робити, якщо близька людина зникла безвісти: алгоритм дій

Рідним зниклих безвісти військових виплатять зарплату