RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

В Україні під час дії воєнного стану триває загальна мобілізація чоловіків призовного віку від 18 до 60 років, під час якої вони отримують повістки до ТЦКСП, і на комісію потрібно взяти із собою медичні документи.

Як пише "Суспільне", у Сумському обласному "військкоматі" розповіли, що чекає на призовників, які вже отримали "запрошення".

Читайте також: Чи можна оголосити призовника у розшук: роз'яснення юриста

У ТЦКСП зазначили, що повістка є насамперед уточненням облікових даних та визначенням придатності. А вже потім, залежно від результатів проходження медичної комісії, можливе направлення до військових частин.

"Необов'язково це одразу піти і служити. У деяких бойових частинах особи, які перебувають на передовій, фактично жодного разу можуть не брати участь у бойових діях", - зазначив офіцер "військкомату", перерахувавши, що призвані можуть доставляти боєприпаси, готувати їжу, займатися розвідкою, адже дуже багато розпоряджень надходить на доукомплектування тилових частин, які забезпечують підрозділи на передовій.

Водночас повісткою викликають оцінити стан здоров'я військовозобов'язаного, визначивши, чи підлягає громадянин мобілізації і, чи має право на відстрочку.

Й якщо мобілізованого визнають придатним, його відправляють на підготовку до навчальних центрів, оскільки до бойових частин одразу не направляють.

"Коли ми відбираємо військовозобов'язаних у ті чи інші навчальні центри, говоримо з ними: яка у них спеціальність, де вони працювали, що вміють робити. Хто добре розуміється на комп'ютерах, хто має посвідчення водія, хто у зв'язку розбирається. І відповідно до цього ми відправляємо їх до відповідних навчальних центрів", – розповіли у Сумському ТЦКСП.

Нагадаємо, як раніше інформував "Апостроф", якщо військовозобов'язаний, резервіст або призовник змінює місце проживання або інші персональні дані, потрібно в 7-денний термін повідомити про це ТЦКСП.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Що краще взяти мобілізованим у ЗСУ: список необхідних речей

Їх також стосується: як в Україні вручають повістки переселенцям