RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Частина країн НАТО може розмістити свої війська в Україні: хто на це готовий піти

Група країн НАТО може захотіти розмістити війська в Україні, якщо країни-члени, включаючи США, не нададуть відчутних гарантій безпеки Києву на саміті альянсу у Вільнюсі.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен, пише The Guardian.

Читайте також: Європа чекає на декларацію про членство України у НАТО - німецький політолог

На переконання Расмессена, навіть якщо одна група держав надасть Києву гарантії, інші не допустять, щоб питання про майбутнє членство країни в НАТО залишилося поза порядком денним на саміті.

Так він прокоментував слова нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга, який сказав, що у Вільнюсі говоритимуть про гарантії безпеки для України, але відповідно до статті 5 Вашингтонського договору НАТО надає повноцінні гарантії безпеки лише повноправним членам блоку.

"Я б не виключав можливості того, що Польща діятиме ще сильніше в цьому контексті на національній основі, а за нею будуть країни Балтії, можливо, включаючи можливість розміщення військ на землі", – заявив екс-генсек Альянсу.

Крім того, на думку Расмуссена, деякі країни НАТО можуть виступити за гарантії безпеки для Києва, щоб уникнути реальної дискусії щодо прагнення України до членства в Альянсі.

"Вони сподіваються, що, надавши гарантії безпеки, зможуть уникнути цього питання, але не думаю, що це можливо. Я думаю, що питання НАТО буде порушено на саміті у Вільнюсі. Я розмовляв з кількома східноєвропейськими лідерами, які хочуть принаймні ясного шляху для України щодо членства в НАТО", – сказав він.

В Офісі президента подякували Расмуссену за його позицію та публічну підтримку думки, що Україну небезпечно залишати в приймальні НАТО на невизначений термін.

"Дуже важливо, щоб наша держава отримала запрошення до Альянсу", – зазначив очільник ОП Андрій Єрмак.

Також він нагадав про Київський безпековий договір – напрацювання Міжнародної робочої групи з питань безпекових гарантій для України. У ньому містяться пропозиції щодо гарантій безпеки для України, які мають стати проміжним етапом перед вступом в НАТО.

Раніше ми писали про те, що Швейцарія ухвалила важливе рішення щодо реекспорту зброї в Україну.

Вас може зацікавити:

Сунак підтримав вступ України в НАТО: Путін має отримати потужний сигнал

Конфлікт з Росією може бути ще маштабнішим: міністр оборони Британії зробив прогноз

Нові санкції проти РФ: які обмеження оголосила Британія та анонсували США