RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Коли бронювання не звільняє від мобілізації: пояснення юриста, відео

Під час дії воєнного стану в Україні загальній мобілізації підлягають усі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, придатні за станом здоров’я, й хоча деякі з них через бронювання на роботі можуть отримати відстрочку від призову, є випадки, коли такі громадяни все одно опиняються у лавах ЗСУ.

Про це попередила адвокат Вікторія Кравченко.

Правозахисниця навела реальний приклад, коли чоловік ще з весни минулого року був мобілізований в одну із військових частин, й трохи пізніше підприємство, на якому він працював здійснило бронювання своїх співробітників.

Читайте також: "Приходьте з дозволом ТЦК": на Прикарпатті розгорається новий скандал навколо військовозобов'язаних

Чоловіку офіційно було надано відстрочку від призову на військову службу, яку ще декілька разів подовжували.

Мобілізований звернувся з рапортом до військової частини та вимагав негайно його звільнити, оскільки вважав, що він фактично заброньований від служби, але йому відмовили. Військовослужбовець звернувся до суду щодо захисту своїх прав, проте і перша, й апеляційна інстанції в задоволенні цього позову відмовили, після чого він поскаржився до Верховного суду.

Колегія суддів касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду України в своєму рішенні зазначила, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та звільнення з військової служби під час мобілізації – це різні поняття, які ґрунтуються на положеннях різних інститутів військового права.

"Бронювання стосується тільки військовозобов'язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. А звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу", – пояснила юрист.

Тобто, якщо чоловік заброньований, коли він ще військовозобов'язаний, він зможе використати свою відстрочку від мобілізації, а якщо він вже проходить службу, то звільнитися на підставі його бронювання він вже не зможе.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що українці продовжують заробляти на війні та мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Що робити, якщо придатний до служби, але є проблеми зі здоров'ям: роз'яснення мобілізованим

Відстрочка від мобілізації до української армії: у яких випадках її можуть анулювати

Обмежено придатних можуть відправити на медкомісію повторно: що треба знати призовникам

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.