RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Пов'язаний з Ткаченком і Столаром: навколо "психотерапевта" Спартака Суботи назріває новий скандал

Партія "Слуга народу" віддала Інституту когнітивного моделювання близько 5 мільйонів гривень, одним із співзасновників і на той час науковим керівником інституту був скандальний Спартак Субота .

Про це дізналися розслідувачі "Чесно".

Читайте також: Викриття Спартака Суботи: що потрібно знати про скандал із відомим психологом

У повідомленні громадського руху йдеться про те, що "Слуга народу" заплатила Інституту когнітивного моделювання майже 5 мільйонів гривень. Це вдалося з'ясувати після аналізу партійного звіту про витрачені кошти за 2020 рік. Тоді лідером "слуг" був Олександр Корнієнко. Одним із співзасновників і на той час науковим керівником інституту був Спартак Субота, з яким пов'язано чимало скандалів.

Повідомляється про те, що уже за кілька місяців після оплати послуг в Інституті когнітивного моделювання почала працювати дочка чинного голови партії "Слуга народу" Олени Шуляк Дар'я. Вона пропрацювала близько року, за цей час заробила 20 тисяч гривень. Про це свідчить декларація депутата за цей період.

"Крім партії "Слуга народу", ІКМ надав послуги нардепу від колишньої ОПЗЖ та забудовнику Вадиму Столару - компанія керувала холдингом Live Networks. Також ІКМ співпрацював з партією "Голос", Кабінетом Міністрів, Мінцифри, МОЗ та іншими урядовими структурами", - говориться у повідомленні "Чесно".

Руху "Чесно" вдалося з'ясувати,що "компанія також вказувала своїм партнером фонд нардепа, клірика УПЦ МП Вадима Новинського. Наразі Інститут когнітивного моделювання разом із Мінцифри розвиває Telegram-канал Ukraine Now".

"На запит про співпрацю з ІКМ глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк поки не відповіла. У "Голосі" відмовилися коментувати деталі співпраці. Але ми знаємо, що компанія та її засновники пов'язані з екс-опзж, "регіоналами", забудовниками. Саме тому для нас важливо, щоб відновили фінансову звітність партій, яка дозволить нам моніторити, куди партії витрачають кошти. Партії отримують з бюджету мільярди і не звітують, прикриваючись то ковідом, то війною", - повідомила лідерка "Чесно" Віта Думанська.

Зазначається, що засновники Інституту когнітивного моделювання – Спартак Субота, Дмитро Царенко та Віктор Березенко. Родина Царенка має низку компаній у сфері будівництва, а його брат Михайло є нардепом Київради від колишнього ОПЗЖ.

"Організації, засновниками яких були Царенко та Березенко, з 2014 року працювали з Опозиційним блоком, Юрієм Бойком, Сергієм Льовочкіним та Олександром Ткаченком", - йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав, що після звинувачень Вельбоя СБУ перевірила продюсерів співака на зв'язок з Російською Федерацією.

Вас також може зацікавити:

Спартак Субота після скандального розслідування показав свої дипломи: питань менше не стало

Остапчука та Данилка звинуватили у проведенні вечірки для дружини російського олігарха: що відомо

Слава Камінська заступилася за російську мову в Україні та нарвалася на хейт