Лайм

Викриття Спартака Субботи: що треба знати про скандал з відомим психологом

У мережі обговорюють резонансне розслідування

Спартак Суббота позиціонував себе як психотерапевт, психіатр, політичний психолог та кандидат психологічних наук. Завдяки цим регаліям, а також активності в соцмережах та участі у профільних заходах, він набув популярності, став медійною особистістю. Суботу запрошували в якості експерта до різних програм на ТБ, він вів колонки в українських виданнях, випускав власний YouTube-проект "Підкаст-терапія". Проте резонансне розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного в онлайн-медіа "Свідомі" завдало удару по репутації Субботи. Розповідаємо, які скандальні факти відкрилися українцям.

Фото: facebook.com/subbota.spartak

Хто такий Спартак Суббота

Згідно з інформацією, яку озвучував про себе Спартак Суббота, він є лікарем-психотерапевтом, який спеціалізується на лікуванні депресії, панічних атак, обсесивно-компульсивних розладів, фобій та інших захворювань. Починаючи з 2017 року він називав себе кандидатом наук, брав участь у публічних заходах та конференціях, присвячених психічному здоров'ю та поведінці людей. Більше того, Суббота був радником екс-міністрів охорони здоров'я Максима Степанова та Віктора Ляшка.

У 2021 році Суббота захистив дисертацію та став кандидатом психологічних наук, видав книгу про протидію насильству. У 2022 році заснував "Інститут доказової психотерапії", а після повномасштабного вторгнення РФ в Україну регулярно з'являвся в медіа, давав інтерв'ю та вів власний подкаст. На його YouTube-канал підписано понад 500 тисяч людей.

Ілля Полудьонний працював над розслідуванням про Спартака Субботу протягом 7 місяців. Він стверджує, що медійний психолог присвоював собі наукові та професійні регалії, брехав про захист дисертації протягом 5 років. Також у статті йдеться про те, що Суббота може не мати медичної освіти, а значить не мав права працювати психотерапевтом.

Читайте також: Психолог, психотерапевт чи психіатр: у чому різниця та до кого звернутися за допомогою.

Фото: svidomi.in.ua

Фейкові регалії

Спартак Суббота називав себе кандидатом психологічних наук з 2017 року, хоча офіційно ступінь отримав лише через 5 років. Кандидатську він захистив у 2021 році, а наказ Міністерства освіти та науки про присудження йому ступеня було видано у квітні 2022 року. Таким чином, увесь цей час Суббота брехав про свої наукові регалії.

Науковий журнал American Journal of Fundamental, Applied & Experimental Research, де Суббота публікував статті для отримання кандидатської, був створений українцями з України, він лежить на українському сервері. З американського в ньому лише фізична адреса у Нью-Йорку - також там зареєстрований ректорій Українського Православного Кафедрального Собору Святого Володимира.

Також Полудьонний вважає, що Спартак Суббота не має медичної освіти, не є психіатром, а також не належить до спільноти когнітивно-поведінкових терапевтів, до яких себе приписував. Український інститут КПТ підтвердив, що Суббота не має відповідної акредитації.

Вигадане ім'я

Субота стверджував, що Спартак – його справжнє ім'я, зазначене у свідоцтві про народження. Водночас психолог та член Національної психологічної асоціації Артем Осипян, який був його другом, заявив, що насправді психолога звати Олександр. Про це розповів і колишній одногрупник Субботи, з яким він навчався у військовому ліцеї у Боярці.

Фото: facebook.com/subbota.spartak

Медична освіта

Якось Спартак Суббота заявив, що вищу освіту здобув у медичному університеті ім. О. Богомольця, але в деталі ніколи не вдавався. Імовірно, він навчався там із 2006 по 2014 рік, проте викладачі та студенти не змогли підтвердити таку інформацію. Водночас Полудьонний знайшов інформацію, що Олександр Олександрович Суббота навчався в педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова, де у 2009 році отримав ступінь бакалавра психології.

Спартак Суббота розповідав, що магістратуру закінчував у Франції. Навіть якщо ця інформація є правдивою, його французький диплом не нострифікований (офіційно визнаний) в Україні.

"Якщо Спартак Субота має лише ступінь бакалавра психології та має не нострифіковану французьку освіту, це означає, що він не лише видавав себе за лікаря-психіатра та медичного психолога усі ці роки, але також приймав клієнтів як психолог та психотерапевт, що незаконно, - каже розслідувач. - Достатньо оприлюднити всього дві літери та вісім цифр. У державному реєстрі про освіту міститься вся інформація про освіту кожної людини. Потрібно лише знати дані про диплом".

Читайте також: Іспанська письменниця отримала премію 1 млн євро. Виявилося, що це троє чоловіків.

Фото: svidomi.in.ua

Інтим із клієнтками

Психолог Артем Осипян заявив Полудьонному, що близько 5 жінок, які в минулому були клієнтками Субботи, зверталися до нього зі скаргами на неетичну поведінку. Одна з них заявила, що консультації у Спартака переросли в інтимні стосунки, що у психотерапії вважається грубим порушенням етики.

Співпраця з "ОПЗЖ"

У 2022 році в інтерв'ю Сергію Ліховиді Спартак Суббота заявив, що "нічого не розуміє в політиці", тому не підозрював, що Інститут когнітивного моделювання, де він працював з 2019 року, пов'язаний із партією "ОПЗЖ", яка нині заборонена в Україні. Але з 2018 року Суббота представлявся як політичний психолог, а також співпрацював із дослідницьким центром Seetarget, який займався аналізом електоральної поведінки напередодні виборів. Його підозрюють у прихованому піарі ОПЗЖ, зокрема, екскандидата у президенти Юрія Бойка.

Фото: svidomi.in.ua

Реакція Спартака Субботи на скандал

Наразі Спартак Суббота не дав докладної відповіді на звинувачення у розслідуванні Полудьонного. Їх він назвав "хейтом" та "заздрістю".

"Я бачив ці новини, звичайно, читав. Щось частково, не було часу все дивитись. Це не перший хейт, з яким я стикаюся, я це просто переживу. Але я не дозволю ображати людей, свою аудиторію. Це якісь неправильні висновки в мій бік. Якщо людина просто заздрить і їй щось не подобається, це її персональна проблема", - сказав він у Instagram-історіях.

Реакція соцмереж

Користувачі соцмереж бурхливо відреагували на розслідування Полудьонного. Хтось обурений масштабом фейку, а хтось відкрито висміює ситуацію.

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм