RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Помідори цвітуть, а зав’язі немає: просте вирішення проблеми для городників

Іноді трапляється, що після цвітіння томатів може не з'являтися зав'язь й у результаті можна залишитися без врожаю.

Ресурс goodhouse пише, що може бути причинами цього явища та як з ними боротися.

Насправді, причин прояви поганого зав'язування плодів може бути безліч. Скажімо, якщо на вулиці стоїть спека, то зав'язі на томатах може бути зовсім небагато, адже при температурі понад 30 градусів пилок втрачає свої властивості й не відбувається запліднення маточки, а квітки обпадають.

Читайте: Якщо помідори почали гнити, врятувати їх допоможе правильний полив і підживлення кальцієм

Низька температура також несприятливо позначається на рості томатів. Вже при дванадцяти градусах бутони не можуть закладатися, а при 16-ти градусах — вони не розкриваються. А якщо не відбувається цвітіння, не буде і запліднення. Тому в холодну пору ростуть тільки стебла та листя.

Підвищена вологість та дефіцит сонця дуже негативно впливає на репродуктивність томатів. Погана зав'язь виходить і при дефіциті магнію й фосфору та при надлишках азоту.

Томати здатні запилюватися самі, але в тепличних умовах цього не відбувається, тому цьому випадку треба робити примусове запилення.

Якщо томати почали "жирувати", ситуацію можна виправити скороченням числа поливів, і внесенням наступних складів:

суперфосфат розводять в 10 літрах води і обприскують кущі в ранкові години. Така позакореневе підживлення стримає зростання рослин і допоможе зав’язатися плодам;

400 грам деревної золи заливають двома літрами води і нагрівають до кипіння. Потім отриманий розчин доводять до обсягу 10 літрів. Застосовують даний засіб для обприскування томатних кущів. Зольний настій відновить баланс поживних речовин.

Заповнити недолік мікро- і макроелементів, і збільшити число зав’язей на томатах можна народними засобами.

Настій пташиного посліду. На 10 літрів води додають 10 кг посліду і настоюють протягом двох днів. Вносять добриво в розведеному вигляді 1:10. На один кущ достатньо двох літрів розчину.

Шкурки від п’яти бананів заливають п’ятьма літрами води і настоюють протягом двох діб. На один кущ досить 0,5 літра такого калійного добрива.

Яєчну шкаралупу заливають окропом, з розрахунку один літр на одну столову ложку шкаралупи. Комплексне добриво буде готове до застосування через три дні. Витрата на кожну рослину 0,5 літра.

З позакореневих підживлень найефективнішими для утворення зав’язей на думку досвідчених городників вважаються: на відро води додають один літр кислого молока і 15 крапель йоду. Отриманим складом рясно обприскують кущі.

На літр відстояної води додають столову ложку меду. Медовим розчином обприскують томати під час цвітіння.

Окремо можна виділити позакореневе підживлення борною кислотою. Це засіб не можна назвати народним, але воно дуже ефективно і нешкідливо для майбутніх овочів. Для приготування розчину 5 грам речовини розчиняють в 5 літрах теплої води. Обприскують кущі тричі: під час бутонізації, цвітіння і в момент утворення зав’язі.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати добриво з кропиви.

  • Вас може зацікавити:

Навіщо вирощувати огірки та помідори у різних теплицях: досвідчені дачники розкрили секрет

Можна обійтися без хімікатів: чим підживити томати в липні, щоб збирати урожай відрами

Дасть по відру з кожного куща: чим краще підгодовувати помідори влітку