RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Загроза нових ударів по енергетиці восени: чи чекати українцям ще більших відключень світла

В Україні через пошкодження енергомереж внаслідок масованих російських обстрілів, які тривають, цілком можливі відключення світла та перебої з електропостачанням.

Чи варто українцям чекати ще більших відключень світла, ніж минулого опалювального сезону - поділилися думкою есперти з РБК-Україна.

Читайте також: Ця зима буде складнішою за попередню: енергетики розповіли, що чекати українцям

Джерела видання в уряді та співрозмовники в експертних колах переконують, що входити в опалювальний сезон країна буде зі значно меншими можливостями в енергетиці. І, власне, це підтверджують навіть публічні цифри.

Проте енергетичну систему - ТЕС, ГЕС та АЕС активно відновлюють. При діючих темпах відновлення енергетичної інфраструктури в умовах відносно теплої зими можна сподіватися, що суттєвих проблем з енергопостачанням не трапиться. директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що відновлення інфраструктури на 15-20% забезпечить потребу в електроенергії наступної зими.

“Цього буде достатньо, щоб покрити поточні потреби в українській енергосистемі на транспортування електрики”, - зазначив він.

Але є один доволі серйозний ризик, який може змінити ситуацію кардинально - це поновлення обстрілів енергооб'єктів. Координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець переконаний, що саме так і буде.

“На мій суб'єктивний погляд, це не те що можливо. Вони (росіяни, - ред.) це і будуть робити”, - зазначив він.

Потенціал для обстрілів Росія лише збільшує, зазначає речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Про це може свідчити будівництво в РФ заводів по виробництву дронів, якими разом з ракетами обстрілювали об'єкти енергетики. Також РФ нарощує виробництво "Ланцетів" і хоче збирати в себе "шахеди".

“Те, що вони будуть намагатися знову дошкуляти, можливо, якимись точковими ударами по якихось об'єктах паливно-енергетичного сектору – це не можна відкидати”, - зазначив він.

У разі саме такого сценарію, ситуація буде складною, але масштабного блекауту не буде, вважає директор центру "Психея" Генадій Рябцев.

“Ймовірність повного блекауту в Україні буде надзвичайно низькою. Навіть потужні атаки РФ на критичну енергетичну інфраструктуру не здатні призвести до повного і тривалого вимкнення її для більшості споживачів”, - зазначив експерт.

З іншого боку, велика кількість споживачів як промислових, так і побутових, фактично вже підготувалися до опалювального сезону, забезпечивши себе приладами для альтернативной генерації.

І що важливо, за останні місяці Україні вдалося посилити систему ППО, поставивши на озброєння новітні західні зразки для захисту від російських атак. До того ж союзники обіцяють поставити ще низку систем, що дозволяє сподіватися на стримання ворожих ракет та дронів взимку і збереження енергетичної системи.

Раніше "Апостроф" писав, що голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус також рекомендував підготуватися українцям до непростої осені та зими.

Вас також може зацікавити:

"Жеруть" електроенергію: рейтинг приладів, які найбільше спустошують гаманець

В Україні продовжили пільговий тариф на газ: кого стосується

Українцям можуть надати пільги на оплату холодної води: що потрібно знати