RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Окупанти мобілізують на війну вихідців із Центральної Азії: зведення за 22 липня

Станом на 22 липня, 514-й день повномасштабного російського вторгнення, українські захисники знищили чотири розвідувальних БПЛА та уразили сім артилерійських засобів на ворожих позиціях. У свою чергу, загарбники вивезли на окуповану частину Донеччини громадян Узбекистану і мобілізували їх.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Читайте також: Блінкен висловився про наступ ЗСУ та зміни на фронті: озвучено важливу умову

"В підрозділах російських окупаційних військ, які розміщені у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області, відзначено наявність громадян Узбекистану. Вказані особи прибули до міста Маріуполь для проведення будівельних робіт. Після прибуття в них вилучили паспорти та мобілізували до складу окупаційних військ в якості добровольців", - зазначається у повідомленні.

Обстріли України російськими окупантами

Протягом доби загарбники вчергове атакували Україну дронами "Shahed". ППО збили усі п'ять БПЛА. Також противник завдав чотири ракетних та 36 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з РСЗВ по позиціях ЗСУ та населених пунктах. У результаті постраждали мирні дителі, пошкоджені житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Основні зусилля російська армія зосереджує на п'яти напрямках, де тривають тяжкі бої: Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському. Там відбулося за 22 липня 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках - без змін, ознак формування наступальних угруповань не зафіксовано. Наразі на кордоні з Україною виявлено підрозділи ЗС Білорусі, які виконують там завдання.

На Сіверському та Слобожанському напрямках рашисти завдали авіаційного удару в районі Ветеринарного Харківщини, а також здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів. Серед них:

  • Тимоновичі Чернігівщини;
  • Середина-Буда, Угроїди, Рясне Сумщини;
  • Козача Лопань, Стрілеча, Тернова, Бударки Харківщини.

На Куп’янському напрямку ЗСУ тримають оборону. Водночас ворожих артилерійських і мінометних обстрілів зазнали:

  • Кам'янка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ та Кислівка Харківщини.

На Лиманському напрямку окупанти безуспішно наступали у районах Надії Луганщини та Торського, Григорівки Донеччиниі. Вони завдали авіаційних ударів у районах Серебрянського лісу та Спірного на Донеччині. Також артилерійських обстрілів зазнали:

  • Невське, Білогорівка Луганщини;
  • Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донеччини.

На Бахмутському напрямку під щільним вогнем артилерії російських бойовиків ЗСУ успішно відбили атаки у районі Богданівки та Іванівського Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, зокрема:

  • Васюківка, Маркове, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Дружба та Нью-Йорк Донеччини.

На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії ворога ЗСУ успішно відбили їхні атаки у районі Авдіївки. Окупанти завдали авіаційного удару біля Сєверного Донеччини та здійснили артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, серед яких:

  • Авдіївка, Первомайське та Невельське.

На Мар’їнському напрямку українські захисники продовжують стримувати наступ окупаційної армії у районах Красногорівки та Мар’їнки Донеччиниі. Неподалік Красногорівки ворог завдав авіаційного удару, а також здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема:

  • Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донеччини.

На Шахтарському напрямку загарбники безуспішно наступали у районі Новомихайлівки Донеччини та завдали авіаційного удару неподалік Благодатного. Вони обстріляли понад 10 населені пункти, серед них:

  • Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар та Благодатне Донеччини.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування ЗСУ та безуспішно намагався відновити втрачене положення південніше Новодарівки Запорізької області. Рашисти завдали авіаційних ударів у районах:

  • Гуляйпільського, Малої Токмачки, Новоданилівки та П'ятихаток Запорізької області.

Артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема:

  • Новодарівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоандріївка, Степове, Кам’янське Запорізької області;
  • Нікополь Дніпропетровщини;
  • Золота Балка, Дудчани, Берислав, Антонівка, Білозерка, Велетенське Херсонщини та місто Херсон.

ЗСУ

Українські воїни продовжують контрнаступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях окупантів, а також здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Українська авіація за 22 липня завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російської армії. Крім того, знищено чотири ворожих розвідувальних безпілотники оперативно-тактичного рівня.

Водночас підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ протягом 22 липня уразили сім ворожих артилерійських засобів на вогневих позиціях.

Нагадаємо, США розглядають питання постачання Україні далекобійних ракет ATACMS, і ця ініціатива активно обговорюється між президентами двох країн.

  • Вас може зацікавити:

На Херсонщині знищено російські склади з боєприпасами: карта

РФ перекидає війська під Авдіївку та намагається наступати під Куп'янськом: свіжі карти боїв

Окупанти перетворились в український перегній: армія РФ зазнала нових великих втрат