RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Отримання дозволу на зброю в Україні: яка зараз процедура і скільки коштує

Питання особистої безпеки почало турбувати українців Після повномасштабного вторгнення Росії, кожен українець задумався про отримання дозволу та придбання зброї для самозахисту. Але для цього потрібно пройти визначену Законом процедуру.

Про це пишуть Факти ICTV.

Читайте також: В реаліях війни: чи довірить влада зброю своєму народу

Навіщо потрібен дозвіл на зброю в Україні

Володіння зброєю надзвичайно відповідальний крок, що потребує уваги та підготовки. Насамперед, необхідно отримати дозвіл на володіння зброєю, щоб користуватися та зберігати її законно. А за недотримання вимог законодавством України передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Отримання дозволу на зброю надає особі можливість придбати та володіти нею на законних підставах, відповідно уникнути юридичної відповідальності за недотримання цих вимог. Крім цього, наявність дозвільної системи на володіння зброєю дозволяє державі контролювати її використання, забезпечувати виконання превентивної функції захисту суспільства від використання зброї не за призначенням і запобігати випадкам втрати або крадіжки зброї.

Як змінилася процедура отримання дозволу на зброю на період воєнного стану

Отримати дозвіл на зброю в Україні можна згідно з п. п. 1, 2 розділу 1 Положення про дозвільну систему.

Дозвільна система поширюється на:

  • вогнепальна зброя (нарізна військових зразків, несучасна стрілецька, спортивна, навчальна, охолоджена, мисливська нарізна та гладкоствольна) та бойові припаси до неї;
  • холодну зброю (арбалети, мисливські ножі тощо);
  • пневматичну зброю калібру понад 4,5 мл та швидкістю польоту кулі понад 100 м/сек;
  • пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів;
  • споряджених гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначені патрони, вибухові матеріали та речовини.

Видача дозволів на зазначені види зброї здійснюється у порядку, визначеному Міністерством внутрішніх справ України. А загальний порядок надання дозволів на зброю діє в Україні ще з 1998 року. Процедура отримання дозволу на зброю під час дії воєнного стану дещо спростилася, проте лише для певного виду зброї.

Як отримати дозвіл на зброю в Україні

Щоб отримати тимчасовий дозвіл на зброю під час дії воєнного стану, громадянин України має звернутися до уповноважених підрозділів Національної поліції України.

Пакет документів для оформлення дозволів на мисливську зброю:

  • письмова заява особи про видачу дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї;
  • копії сторінок паспорта громадянина України;
  • копія військового квитка осіб рядового, сержантського та старшинського складу, військового квитка офіцера запасу (за наявності);
  • копією посвідчення пенсіонера чи ветерана військової служби, або копією посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку, або копією дозволу на зброю (за наявності).

Дозвіл на зброю видається після проведення органами поліції певних перевірок, тривалість яких не повинна перевищувати двох днів. Для отримання в органах поліції дозволу на придбання основних частин мисливської вогнепальної зброї громадянами подаються:

  • заяву про видачу дозволу на придбання основних частин зброї на ім'я керівника органу поліції за місцем проживання заявника;
  • копія дозволу на право зберігання, носіння зброї відповідного виду, моделі;
  • платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції щодо внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Якщо ви хочете одразу оформлювати загальний дозвіл на зброю, згідно з інструкцією, потрібно звертатися до територіальних підрозділів поліції. Термін дії дозволів на зберігання та носіння зброї становить три роки, після чого особа може звернутися із заявою про продовження терміну дії такого дозволу.

Процедура отримання дозволу на зброю

Спочатку потрібно подати до органів поліції пакет документів та отримати дозвіл на придбання зброї. Дозвіл на купівлю діє лише три місяці.

Протягом 10 днів з дня придбання необхідно зареєструвати зброю в органах поліції за місцем свого проживання з отриманням дозволу на її зберігання та носіння.

Слід суворо дотримуватись правил зберігання зброї та бойових припасів, основних частин, пристроїв та патронів до зброї. Їх потрібно зберігати у металевих ящиках та сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї. Також важливо стежити, щоб зброя зберігалася розрядженою.

Якщо громадянин України в період дії воєнного стану планує купувати лише мисливську зброю:

  • Потрібно подати до уповноваженого підрозділу Національної поліції України документи для отримання дозволу на придбання такої зброї.
  • Купити мисливську зброю.
  • Подати до органів поліції необхідні документи разом із заявою про видачу дозволу на зберігання та носіння відповідної зброї.

Хто не зможе отримати дозвіл на зброю в Україні

Неможливість отримання дозволу на зброю насамперед пов'язані з віковими обмеженнями:

  • з 18 років можна отримати дозвіл на придбання холодної, вихолощеної, пневматичної зброї, а також дозвіл на придбання та зберігання (носіння) газових пістолетів;
  • з 21 року - дозвіл на придбання мисливської гладкоствольної зброї;
  • з 25 років – дозвіл на придбання мисливської нарізної зброї.

Будь-яких інших чітких заборон для отримання дозволу на зброю немає, однак якщо за результатами медичного огляду буде виявлено наявність медичних протипоказань для володіння зброєю, то особа не зможе отримати дозвіл.

На практиці повне оформлення зброї може тривати до чотирьох тижнів. Одна піде на оформлення документів, а решта часу на очікування на готовність документів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 23 червня в Україні запрацював Єдиний реєстр зброї і тепер громадяни мають спрощений доступ до інформації про свою зареєстровану зброю.

Вас також може зацікавити:

Рада зробила крок на шляху до легалізації зброї в Україні: про що йдеться в законі

Простіше, ніж до війни: як в Україні отримати дозвіл на зброю

Як в Україні отримати дозвіл на зброю: список документів та вимоги