RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Що можна і не можна їсти під час Успенського посту: календар харчування

У 2023 році Успенський піст починається 14 і триває до 27 серпня. Він необхідний для духовної підготовки до Успіння Пресвятої Богородиці – одного з найбільших православних свят.

"Апостроф" розповідає, що можна, а що не можна їсти під час Успенського посту.

Читайте також: Збираємо кошик на Маковія: коли Спаси-2023 і як зміняться дати за новим календарем

Успенський піст триває два тижні та завершується день Успіння Пресвятої Богородиці. Слово "успіння" у церковних книгах означає фізичну смерть тіла людини, коли душа переходить в інший світ. Серед вірян існує думка, що після розп'яття та воскресіння Ісуса Христа смерті просто не існує. Під час Успенського посту також святкують два важливі церковні свята. Перший день посту це також Медовий спас чи Маковія. У храмах освячують мед, мак, польові квіти та трави. Друге свято - Яблучний спас чи Преображення Господнє припадає на 19 серпня і цього дня освячують яблука.

Як провести Успенський піст

За суворістю Успенський піст можна порівняти лише з Великим постом, оскільки віряни повинні повністю утримуватися від їжі тваринного походження, молочних продуктів, риби та морепродуктів. Невелике ослаблення, коли дозволено вживати рибу, можливе лише у день Преображення Господнього (19 серпня).

Щоденне меню в Успенський піст

Понеділок, середа, п'ятниця (14, 16, 18, 21, 23, 25 серпня) можна вживати сухофрукти, овочі, горіхи, пророщене зерно, мед.

Вівторок, четвер (15, 17, 22, 24 серпня) дозволено їсти гарячу їжу без додавання олії. Можна вживати каші, печену та варену картоплю, супи, печені та тушковані гриби, овочі.

Субота, неділя (19, 20, 26, 27 серпня) можна їсти супи, варену картоплю, каші, печені гриби, овочі. Можна пити червоне вино.

У свято Преображення Господнього (19 серпня), незалежно від дня тижня, дозволяється їсти рибу та рибні продукти, додавати олію та пити червоне вино.

Раніше "Апостроф" писав, що категорично не можна робити на Маковія і після свята.

Вас також може зацікавити:

Перший Спас 2023 року: які продукти можна і заборонено святити

У Києві закрили доступ до Нижньої лаври - на території багато силовиків: фото та відео

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі